Европейската комисия изрази днес очакване България отново да предложи жена за еврокомисар. Прави чест на България, че досега е предлагала само жени за еврокомисари, заяви говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси.

Убеден съм, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, която отдава голямо значение на равното разпределение на служителите на комисията по пол, ще очаква от българските власти кандидатури на жени. Мисля, че тя ще държи съотношението между мъжете и жените еврокомисари да остане непроменено, добави говорителят.

Процесът е политически и не мога да предположа как ще преминат предстоящите разговори, заяви той.

Говорителят не можа да уточни дали ЕК е изпратила вече писмо до София с искане българските власти да представят нов кандидат за еврокомисар на мястото на вицепремиера Мария Габриел, която се оттегли от поста преди месец.

Преди ден вицепремиерът Мария Габрил заяви, че правителството в момента не обсъжда номинации за еврокомисар заради очаквано писмо от Европейската комисия, която да определи евентуално такъв. Тя обаче бе категорична, че номицията ще бъде плод на единодушно решение на двамата ротационни премиери.

"Иска ми се да си говорим за експертиза и качества на човек, който достойно ще представя държавата, без значение дали това ще е жена или мъж. Трябва да направим разумен и балансиран избор на човек, който ще влезе с летящ старт", каза Габриел.

Според бившият еврокомисар Мария Кунева, България може да не получи същия ресор, който заемеше Мария Гарбиел в ЕК.

"Тук трябва да имаме предвид няколко ограничения. Първо - балансът в ЕК мъже - жени. Второ - принадлежността към политическото семейство. Това е въпрос на сложни баланси. Може би ще се търси сходен профил. Въпреки че не съм много сигурна ПП към кое политическо семейство се числи. Вероятно е Урсула фон дер Лайен да поиска да се запази този политически баланс. Може и да е комисар, който да не принадлежи към нито едно политическо семейство", каза преди дни Кунева пред БНР.