През следващата седмица Европейската комисия (ЕК) ще публикува преглед на Многогодишната финансова рамка на Европейския съюз (ЕС) - документа, който определя горните граници на разходите на Съюза от 2021 до 2027 г. Очаква се да бъде направено и предложение за ревизия. Тя обаче няма да засяга средствата, предвидени за Кохезионния фонд и за Общата селскостопанска политика.

Това съобщи европейският комисар за бюджет и администрация Йоханес Хан на среща с министър-председателя акад. Николай Денков. Гостът разговаря също с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Междинният преглед на Многогодишната финансова рамка се налага от множеството кризи, които нямаше как да бъдат предвидени при нейното приемане през 2020 г. - последиците от пандемията от ковид, войната в Украйна и свързаната с тези две събития инфлация, обясни еврокомисарят.

Предвижда се да се създадат нови финансови инструменти. ЕК ще предложи например Европейски фонд за суверенитет, който да финансира компании с дейност в стратегически за ЕС области. Целта е да се ускори индустриалното и технологично развитие на Европа в сфери с висок потенциал като зелените и биотехнологиите, прехода към цифрова икономика. Очаква се също да се въведе по-голяма гъвкавост при използването на средствата от Европейския фонд за регионално развитие.

Пред комисаря Йоханес Хан министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел посочиха като основен приоритет на правителството присъединяването на България към Шенгенското пространство още през тази година. Премиерът подчерта също усилията на България да отговори на критериите за членство в Еврозоната.

По отношение на изпълнението на националния План за възстановяване и устойчивост българският вицепремиер заяви, че най-неотложната задача пред страната ни е да завърши изпълнението на етапите и целите, включени във втория транш, така че България да получи второ плащане тази година.

Снимка: МС

Еврокомисарят Йоханес Хан приветства сформирането на редовно българско правителство с ясна европейска ориентация и обеща подкрепа от ЕК.