Подавайки оставка като еврокомисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж до председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, действах отговорно и лоялно към договорите за Европейския съюз (ЕС) и конституционния ред на Република България. Това написа в профила си във Фейсбук номинираната за министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

Тя допълва, че е спазила разпоредбите на договорите и на Кодекса за поведение на членовете на Европейската комисия.

Мария Габриел благодари на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за съвместната работа и на всички еврокомисари, евродепутати и членове на Съвета на ЕС за подкрепата и доверието. Кандидатката за премиер на България изрази благодарност и към всички партньори, с които са работили в сферата на образованието, иновациите, науката, културата, спорта и младежта.

Габриел припомня инициативите, по които е работила през последните години.

"Сърцето на Европа са нейните граждани. В работата ми като еврокомисар съм се водила от една цел: да се превърнем в Европа на умовете, Европа - лидер в иновациите, научните изследвания, високите технологии, модерното образование, Европа на културата. Извървях дълъг път и постигах резултати заедно с всички колеги и партньори, ангажирани с темите в моите ресори. С екипа ми работих за изграждането на Европа на талантите, но и Европа на сърцата. Постигнахме всичко това заедно с Вас - европейските граждани. Благодаря ви!", завършва поста си Мария Габриел.

Габриел подаде оставка като еврокомисар и вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че приема оставката ѝ. Фон дер Лайен благодари на Габриел за нейната работа.