В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това стана ясно от телефонен разговор между премиера акад. Николай Денков и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Министър-председателят благодари на г-жа фон дер Лайен за поздравленията по повод избора на новото правителство. Тя беше първият световен политик, който с пост в Twitter пожела успех на него и на вицепремиера Мария Габриел в изпълнението на техните нови отговорности в българската политика.

В разговора акад. Николай Денков представи накратко приоритетите на новия кабинет - подготовката на бюджетите за тази и следващата година, приемането на България в Шенгенското пространство и еврозоната, както и на всички законодателни промени и реформи, свързани с националния План за възстановяване и устойчивост.

Председателят на ЕК подчерта важността на опазването на външните граници на Европейския съюз и потвърди, че страната ни ще получи 45 млн. евро за подсилване на граничната охрана.

Двамата лидери планират лична среща, която по всяка вероятност ще се състои в Брюксел преди редовното заседание на Европейския съвет, насрочено за 29 и 30 юни т.г.", съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Мария Габриел, която сега е вицепремиер и министър на външните работи, подаде оставка като еврокомисар, след като беше номинирана от ГЕРБ-СДС за министър-председател. На 22 май тя върна на президента Румен Радев неизпълнен първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Тя и предложеният за министър-председател от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Николай Денков направиха съвместно изявление в парламента, при което Денков обяви, че Националният съвет на "Продължаваме промяната" е обсъдил "Продължаваме промяната-Демократична България" да предложи правителство за 18 месеца с ротационен премиер.

На 6 юни Народното събрание избра министър-председател, структура и състав на редовно правителство с втория мандат. Тежката политическа ситуация в страната роди идеи, неизползвани досега в България, но реализирани в други държави, обясни решението за ротация при представянето на задачите на кабинета си Денков. Като гаранция, че това правителство ще работи поне 18 месеца, надяваме се и четири години, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се договориха правителството, което предлагаме, да бъде ръководено от премиер и вицепремиер, които след девет месеца да разменят постовете си, посочи той.