В правителството все още не са стигнали до дискусията за областните управители, не се обсъждат номинации за еврокомисар заради очаквано писмо от Европейската комисия. Напредва обаче процесът по попълване на заместник-министрите. Това стана ясно от думите на вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, която говори пред журналисти след участието си в кръгла маса на тема "Мерки за борбата с домашно насилие и насилие основано на пола в България". 

"Въпреки заявеното желание за напускане, областните управители по закон трябва да продължат да изпълняват задълженията си. Посланието на министър-председателя беше много ясно. От своя страна ние не сме стигнали все още до дискусията за областните управители, защото и за тях ни предстоят най-напред разговори с министър-председателя Николай Денков, разбира се, и с парламентарните групи. Когато имаме резултат, ще го споделим и с вас", посочи Габриел. 

Вицепремиерът увери, че новоизбраното редовно правителство напредва в процеса по попълване на заместник-министрите по министерства, които бяха освободени в последния ден от работата на предходния служебен кабинет. "Тази трудност чака своето решение", каза още Габриел.

"Трябва внимателно всяка една от кандидатурите да бъде преглеждана. Важно е хората да имат необходимата експертиза, за да могат веднага да бъдат оперативни, защото българските граждани очакват резултати", каза още тя. 

Мария Габриел припомни, че в момента продължават да текат и разговорите по завършването на управленската програма. "Имаше среща между двете парламентарни групи и нас двамата с акад. Николай Денков. До края на седмицата и началото на следващата всеки министър ще има среща с представителите, излъчени от парламентарните групи, съответно по ресорните комисии. Целта е да финализираме програмата в рамките на следващите дни", допълни тя. 

По думите ѝ все още не се обсъжда нов български еврокомисар. "На този етап нямаме обсъждани кандидатури за еврокомисар, очакваме да пристигне писмото от Европейската комисия. Срок няма, защото трябва да получим писмо от Европейската комисия, която да определи евентуално такъв", уточни Габриел. 

Тя припомни и позицията на кабинета за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев от Висшия съдебен съвет. Габриел заяви, че "това е стъпка в правилната посока, но голямата цел е цялостна съдебна реформа". 

Предприети са и незабавни мерки във връзка със случая с нападнатия и пребит съпредседател на сдружението на българите в Република Северна Македония "Шемето" Бекир Кадриески в град Струга, добави Габриел. По думите ѝ обаче до момента нямало постъпило искане пострадалият да се лекува в България. По информация на БНТ обаче той ще бъде прегледан във Военномедицинска академия, като лично ген. Венцислав Мутафчийски бил уведомен за случая.

"Изискахме да разполагаме с цялата информация. Това в момента тече. Освен това, имаше вчера среща между представител на Външно министерство и посланика на Северна Македония, където много ясно отново беше изразена загриженост за това, че очакваме от северномакедонските власти да направят своето разследване. 

Разбира се, изразяваме загриженост във връзка с езика на омразата, който за нас е недопустим и неприемлив. И използвахме случая да отправим своето послание всички такъв тип подобен инциденти, в които България очаква да има резултат, да бъдат направени от страна на Северна Македония".