Избирателната активност към 12.30 часа във Варна е 10.45 процента, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия /ОИК/ Велин Жеков. Гласували са около 30 000 души от имащите право на глас 283 444 избиратели. В областта активността към същия час е 12 процента, а гласувалите са около 39 000 души, допълниха от областна администрация.

Във Варна се провежда балотаж за кмет на общината между Иван Портних от ГЕРБ и Костадин Костадинов от партия "Възраждане". Втори тур има и в четири от петте района, както и в две от населените места в общината. Балотаж се провежда и в общините Бяла и Провадия. В други седем общини се провеждат избори за кмет на 14 кметства.

В ОИК е постъпила жалба от партия "Възраждане" заради огласяването на резултати от екзитполове от електронните издания "ПИК" и "24 часа". Председателят на комисията коментира, че тъй като не е от нейната компетентност, сигналът за нарушение е препратен към ЦИК.

Варненци гласуват в 403 секции, от които 2 са мобилни. Имащите право на глас са почти 285 000 души.

Двамата претенденти за кметския пост на морската столица гласуваха преди обяд.

Кандидатът за кмет на Варна Костадин Костадинов даде своя глас на балотажа в 313-та изборна секция в морския град

Снимка: БТА

БТА

Миналата неделя Портних събра 49,29% от гласовете. Около 500 гласа не му достигнаха за победа на първия тур. За Костадинов гласуваха 14,3%, а изборната активност в морската столица беше една от най- ниските в страната - 37,58%.

До урните  отидоха едва около 106 000 от варненци. Според журналиста Диян Божидаров причините за неочаквано ниската активност в морската столица са няколко:

"Водещите кандидати бяха еднакви спрямо 2015 г. Също важна причина, според мен, е, че във Варна няма особено изявен местен политически живот, което съответно демотивира хората да се интересуват от местна политика".

За осигуряване на безпроблемното протичане на изборния ден, както и за гарантиране на реда и спокойствието в града и региона, са ангажирани 400 полицейски служители, съобщиха от полицията във Варна