Единствената възможност, чрез която можем да нанесем решаващ удар на ГЕРБ в София, е кандидатурата на Мая Манолова, заяви председателят на Софийската организация на БСП Калоян Паргов пред делегатите на Градската конференция на организацията в доклада си за актуалната обстановка в столицата и предстоящите местни избори.

Днес столичните социалисти решават дали да издигнат кандидат или да подкрепят Мая Манолова за кмет на София.

"Изборната 30-годишна история на БСП в София показва, че най-близо сме били до кметското място с непартиен кандидат - Стоян Александров, през 2003 г. София е син град през годините на прехода и пробив не може да се направи с партийна кандидатура, поне на този етап. Именно за това на нас ни трябва кандидатура с щирока подкрепа, а не тяснопартийна", каза Калоян Паргов.

"Този път сме близо до онова, което във времето назад, бихме определили като чудо - победата", заяви председателят на БСП-София. Той отбеляза, че в последните години нараства мнозинството от гражданите, които са крайно недоволни от управлението на Столичната община. По думите му подкрепата за БСП се разширява и партията вече не е в изолация в София, а срещу левицата стои разединена десница.

"През изминалия мандат, особено през последната година, съумяхме да намерим общи теми за единодействие с други общински фракции против политиката на ГЕРБ в общината. Въпреки че ГЕРБ удържа мнозинството в общинския съвет, в редица случаи успяхме да блокираме негативни решения на мнозинството, както и да прокараме други решения с позитивен, от наша гледна точка, характер, имахме и самостоятелни успехи", каза председателят на БСП-София.

"Не сме сами в битката за промяна на модела на управление на общината", заяви той. Паргов отбеляза, че имат дълбоки, даже непреодолими различия с т.нар. градска десница, но имат и много общи позиции по редица въпроси, например по екологичната програма на общината, по борбата с корупцията в общинската администрация, по системата за разпределяне на обществени поръчки. Той отбеляза, че тези позиции са не само общи, но и алтернативни на вижданията на ГЕРБ, което било по-важното.

"С градската десница със сигурност ще играем в отделни писти на първия тур, но е напълно възможно да се подкрепяме на втория тур за кметски тур", коментира председателят на БСП-София и отбеляза, че това е нов политически модел.

"Има три условия за промяна на модела на управление на Столична община - първо ликвидиране на абсолютната доминация на ГЕРБ в общинския съвет, второ формиране на мнозинство в следващия общински съвет, алтернативно на ГЕРБ, и избран кмет, подкрепящ и изпълняващ програмата на новото мнозинство", отбеляза той. Според Паргов БСП има силата и потенциала да бъде в основата на мнозинството, около което може да се формира новото управление на София. Той обаче предупреди, че нов кмет без ново мнозинство е обречен на неуспех и на провал.

"Шансът да спечелим в София за първи път в демократичната история на страната не бива да бъде пропилян", заяви Паргов. Според него подобен резултат ще има общонационално значение, а предизборната кампания ще бъде мръсна, безскрупулна и дори брутална.

Според Кристиян Вигенин промяната в София ще дойде само с Мая Манолова.

София наистина има нужда от промяна и тя ще дойде с Мая Манолова. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV зам.-председателят на Народното събрание и делегат на заседанието на софийската организация на БСП - Кристиан Вигенин.

Въпреки че от БСП още не са гласували окончателно подкрепата си за Манолова на тези местни избори, Вигенин сподели, че това почти сигурно ще се случи.

"Смятам, че софийската организация след опит, който имаме с участието в местни избори, ще вземе решение в подкрепа на Мая Манолова. Поне така усещам нагласите в организацията", каза Вигенин.

"За мен това е правилното решение, защото София е един особен град. Тук гласовете са обикновено по равно разделени между ГЕРБ, БСП и традиционната десница. В годините винаги сме имали слаб резултат, когато сме участвали с чисто партиен кандидат. Сега, при сегашното развитие на политическата ситуация, сегашните съотношения в града, един независим кандидат, подкрепен от много широко ветрило от организации, може да сложи край на дългогодишното управление на столицата от ГЕРБ и за мен това е водещият принцип", каза още той.

Като предимства на Манолова Вигенин изтъкна социалното ѝ мислене и работата ѝ като омбудсман на републиката.