След изключването на още 17 народни представители от ДПС, а впоследствие и други двама доброволно напуснали, парламентарната група стана от втора - четвърта по численост в парламента. Това предизвика обрат на опашката за получаване на втория мандат.

Така изненадващо ще трябва да отидат при президента и да го получат от ПП-ДБ, тъй като, според Конституцията, Румен Радев следва да възложи втория мандат за съставяне на правителство на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател.

С 39 народни представители парламентарната група на ПП-ДБ вече наброява повече депутати от тази на ДПС, които останаха с 25 парламентаристи и промяната е отразена на сайта на Народното събрание. Преди ДПС обаче се подреждат от "Възраждане", които са трета по численост група с 38 депутати - един по-малко от ПП-ДБ.

"Ще поговорим в групата и ще ви кажем", беше първият коментар от редиците на ПП-ДБ в лицето на депутата Александър Симидчиев на въпрос какъв е планът за действие на групата", цитира го БТА.

В същото време новината, че са на ред да получат мандат, сварва неподготвена коалицията, която няма единно решение дали остава в опозиция, или ще прави опит за някакво техническо и програмно правителство.

"Нашите колективни органи ще обсъдят много внимателно и отговорно ситуацията и ще излязат с решение", добави Явор Божанков.

"Очевидно ситуацията е много динамична, тя все още не е обсъдена в колективните органи, дори и в парламентарната ни група. Когато вземем решение, веднага ще бъде съобщено", каза депутатът от ПП-ДБ

Според него няма опасност и ПП-ДБ да се разцепи.

Разнобоят между партиите в ПП-ДБ се получи, след като от "Продължаваме промяната" заявиха категорично, че в рамките на този парламент няма да участват в разговори за правителство. От ДСБ обаче настояват да се опита техническо правителство с експерти в третия мандат, а от "Да, България" решиха, че ще направят опит само при условие, че има реформаторско и антикорупционно мнозинство.

Групата все още не е изгладила разминаването си за третия мандат, а се оказа, че ще трябва да получи втория.

Ситуацията в ПП-ДБ провокира лидера на ПГ на ИТН Тошко Йорданов да изрази недоумението си с коя от партиите в коалицията ще се наложи да преговарят.

Иначе смятат да се отзоват на разговори още за втория мандат, потвърди той, ако бъдат поканени.

"Лидерите на ДБ искат да се състави правителство, Киро, Асен и Денков продължават да твърдят, че ще са опозиция на всичко. Едните го искат, другите - не. С кого да говорим, ако мандатът отиде при тях?", попита Йорданов.

"Ще говорим с тези, които го искат", добави той. От ИТН ще изпратят покани за разговор към всички политически партии в парламента, ако президентът даде третия мандат на нас, ще говорят и с независимите, уточни още Йорданов.

Междувременно пък броят на независимите депутати в 50-ия парламент постигна своеобразен рекорд - те са вече 35-има, но нямат право да сформират други групи по досегашния правилник. От тях 20 са изключените от ДПС, още двама доброволно напуснали, 13 са представителите на разпадналата се "Величие" и Калоян Методиев, който не беше приет в групата на БСП.