За пръв път от близо 16 години Ердоган ще трябва да управлява в коалиция с националистите. Това каза за "Фокус" Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин.

Той коментира още, че управляващата идеология в Турция определя и икономическия модел в страната. "Управляващите трябва много бързо да вдигнат лихвите, за да могат да преструктурират кредитите и да осигурят нужното финансиране на вноса, включително и за производство за стоки за износ. Непрекъснато намалява съотношението износ-внос. Също така да се гарантират външни източници и да се вдъхне доверие на международните пазари. В последния си предизборен митинг президентът Ердоган за пореден път потвърди, че няма да вдигне лихвите, а напротив - веднага ще ги намали с 300 базисни пункта, или 3% един път, а след това и с още половин процент", обясни Димов.

Той каза още, че когато партията на Ердоган е дошла на власт на 3 ноември 2002 г. година, е спечелила с 34%, като през следващите години подкрепата й се е увеличавала, а днес, благодарение на националистите, Партията на справедливостта и развитието ще продължи да управлява, но в коалиционен формат.

Според Димов ситуацията в Турция ще повлияе на България не особено оптимистично, икономическите затруднения ще имат отражение и у нас, включително и върху гражданите на страната ни, които живеят в югоизточната ни съседка.

Припомняме, че Реджеп Ердоган получи 52,7% от гласовете, а партията му 42.5%.

На второ място е кандидатът на Републиканската народна партия Мухарем Индже с 30,5%, на трето е Мерал Акшенер от "Добрата партия" със 7,7% от гласовете. Селахатин Демирташ от Демократическата партия на народите с 7,5% от гласовете е на четвърто място.

Сред партиите на парламентарните избори води ПСР с 43,0%, на второ място е Републиканската народна партия с 22,4%, Партията на националното действие е на трето място с 11,3% от гласовете. На четвърто място е Демократическата партия на народите с 10,7% от гласовете, а на пето е "Добрата партия" с 10,0%.