Това заяви на извънреден брифинг на ДСБ зам.-председателят на партията и здравен министър Петър Москов, предаде БГНЕС. 

По думите му политическата атака след изборите за разбиване на управляващото мнозинство в последните дни се е изродила в компроматна война и медийна помия.

За нас е очевидна връзката на записите на две от отвратителните лица на съдебната система, включващи името на премиера Борисов (записите по аферата "Червеи" с Владимира Янева и Румяна Ченалова - б.р.), със също толкова отвратителни твърдения на толкова отвратителен човек по повод на Радан Кънев. Целта на тази компроматна война е разколебаване в мнозинството и блокиране на реформите, най-вече промените в Конституцията и съдебната реформа”, добави Москов и се закани, че този план няма да успее.

Вчера столичен сайт публикува интервю с музиканта Ицо Петрофф, в което той заяви, че Кънев е с хомосексуална ориентация и че има връзка с юрист, който работи в световната гей организация.  

Самият лидер на ДСБ, който е семеен и има син, написа по този повод във Фейсбук:

"Не, не мисля, че "гей" е обида, макар да е твърде невярно и публикувано с цел да бъде обидно. Обвинението в извънбрачна връзка с американски адвокат е обида. Е, няма да мине, този път ще се съдим..."

По думите му "тази просташка атака" не е насочена срещу него, защото не е толкова важен, а срещу възможността независими хора да участват в политиката и да бъдат коректив на "всеобщата медийно-властова свинщина".

Днес Петър Москов коментира още: 

Ясна е политическата атака, с конкретните политически носителки, която се превърна в медийна помия, през медиите на същите тези политически говорители. Ще преценим дали това ще доведе до съдебни искове. Политическата атака, лишена от аргументи, не успя, нашата работа като политици беше да й  се противопоставим и мисля, че издържахме”.

Министърът съобщи, че РБ подготвят определени законодателни и нормативни инициативи, с които отново да бъде отворен въпросът за собствеността, свободата и регулационния режим на медиите. По думите му - дали си агенция, медия или нещо друго, трябва да подлежиш на едни и същи етични и законови норми.

"Концентрацията на власт, собственост и превръщането на медийна и икономическа власт в бухалка не е нещо ново. Надявам се, че това мнозинство ще намери сили в себе си, за да промени тази част от българската действителност”, каза още Петър Москов.

Другият зам.-председател на ДСБ - Атанас Атанасов, пък дори заяви, че става въпрос за класическа хибридна война, която се води у нас срещу реформаторските сили. Той подчерта, че я свързват директно с предстоящото гласуване на промените в Конституцията.

"Средите, които генерират атаката са тези, които не искат истината за КТБ, не искат да се проведе съдебната реформа," допълни Атанасов.

Депутатът Иван Иванов пък коментира като член на Комисията по медии и култура, че законодателството трябва да се преразгледа и особено частта му с регулация на медиите в интернет, защото там "можеш необезпокоявано да лъжеш и клеветиш".

Трябва да сложим граници, които да не се преминават и ще повдигна този въпрос в Комисията. Ще предложа промяна в закона, за да се върви към по-ясна регулация и някои медии в интернет да нямат усещането за разгулно поведение”, посочи още Иванов.

Преди дни премиерът Бойко Борисов, Петър Москов и Радан Кънев се срещнаха и потвърдиха стабилността на управляващата коалиция.