Парламентът увеличи таксите в касационното производство по Административнопроцесуалния кодекс. Текстовете бяха приети днес на второ четене. Срещу тях възразиха от БСП, тъй като таксата за физическите лица от 5 лева става 70 лева, а тази за юридическите лица от 75 лева - 370 лева.

Когато има определяем материален интерес по делото се дължи такса, определена като процент от интереса, предвиждат разпоредбите.

За гражданите, едноличните търговци, организациите, държавните и общинските органи и за други лица, осъществяващи публични функции и организации, предоставящи обществени услуги, таксата е в размер 0,8 на сто от материалния интерес, но не повече от 1 700 лв., а в случаите, когато материалният интерес е над 10 000 000 лв. - таксата е в размер 4 500 лв.

Независимо дали по делото има определяем материален интерес или не, таксите при касационно обжалване по дела за пенсионно, здравно и социално осигуряване са 30 лв. за гражданите и едноличните търговци и 200 лв. за организациите, държавните и общинските органи и за други лица, осъществяващи публични функции и организации, предоставящи обществени услуги.

За производство, образувано по частна жалба, се събира такса от 30 лева за граждани и 150 лева за организации, решиха депутатите. Не се дължи такса от граждани за частна жалба по дела за пенсионно, здравно и социално осигуряване.

Не подлежат на отмяна влезлите в сила решения, постановени по оспорване на общ или подзаконов нормативен акт, прие още парламентът. От левицата възразиха, че с този текст се възпрепятства обжалването на влезли в сила решения.

Новите такси отиват на съд

БСП ще обжалва увеличаването на таксите в административното производство пред Конституционния съд, обяви на брифинг в парламента Явор Божанков от левицата, след като размерът на таксите беше вдигнат драстично.

Увеличаването на таксите е до 900 пъти и няма обективен критерий за юридическите и физическите лица, той е различен, посочи депутатът. Например, за касационна жалба на юридическо лице таксата от 25 лв. става 370 лв. т.е. 14 пъти по-висока, а за обжалване при материален интерес на юридическо лице от 5 лв. - до 4500 лв., което е до 900 пъти увеличение, аргументира се Божанков.

Все пак социалистите смятат, че промени трябва да има, защото до момента таксите са ниски и не покриват разходите, което е проблем за правосъдието.

БСП ще обжалва увеличаването на таксите в административното производство пред Конституционния съд, обяви на брифинг в парламента Явор Божанков, коментираха също от левицата. Според тях тревожно е, че таксите се "заковават" в закон, а не в тарифа и така ще могат да се обжалват само пред Конституционния съд.

С това властта отправя ясно съобщение към българските граждани "не ни се мотайте в краката, каквито актове има властта, ако обичате, недейте да ги обжалвате", смятат от БСП.

Очертава се нетърпимост към жалбоподателите, които проявяват нетърпимост към властта, което е крачка към установяване на тоталитарен режим, заяви Явор Божанков.