Бившият министър на отбраната в кабинета "Петков" и номиниран за ръководител на МВнР в проектоправителството на проф. Габровски - Драгомир Заков, коментира включването на името му в списъка с министри като начин инвестицията на държавата в него, като експерт, да бъде "изплатена".

В пост в официалния си профил във Фейсбук, Заков допълни с чувство за хумор, че няма трансфери между "Левски" и ЦСКА, нито между "Барселона" и "Реал Мадрид", макар че явно лепенето на етикети се е превърнало в национален спорт. 

"Преди да замина за Брюксел бях "човек на Радев", после бях "човек на Борисов и Захариева", след това "предложение на Нинова" за МО, "лице на ПП" по време на предизборния период, сега пък съм бил "не знам какво си". Явно да си доказан експерт в някоя област или професия в България е дефект. Да имаш силна експертна и гражданска позиция е "осъдително", до степен на оказване на политически натиск с неправомерни средства. Колко още способни българи да си отидат от тук?", попита риторично бившият министър на отбраната.

По думите на Драгомир Заков, след като държавата е инвестирала в него повече от 20 години под формата на заплати, осигуровки, обучения и др., сега същата тази държава има нужда инвестицията да се "изплати" в критичен момент.

"Имам ли право да се скрия днес? Имах ли право да се скрия на 1 март (когато е назначен в правителството "Петков" - бел.ред)? Разбира се, че можех. Но нямам и нямах моралното право да го направя! Какво означаваше това в личен план, например на 1 март? Преобръщане на ритъма на живот на семейството ми за една вечер, с деца на училище, неподготвен за тръгване багаж и т.н. Знаете ли как се преместват ученици от една в друга държава по средата на втория срок? Колко посланици познавате, които са зарязали мандата си? И то 10 дни след началото на война близо до границите на България. Не, не бройте служебни министри - те се връщат за довършване на мандата (как точно става така е друг въпрос). Мен никой не ме върна", обясни дипломатът от кариерата.

Заков е категоричен, че експертизата, опитът и дългът нямат цвят и партийност.

"Всъщност имат три цвята. Бяло, зелено и червено - цветовете на българския флаг! Време е политиците и политиканстването да отстъпят пред дълга!", написа още той.