"Ако някой твърди, че сигурността на България е гарантирана самостоятелно и с формално членство, базирано на опортюнизъм - това е груба манипулация и въвежда българските граждани в заблуждение. България е надежден съюзник в НАТО и който твърди обратното, казва неистини."

Това заяви в профила си в социалната мрежа военният министър Драгомир Заков след появилите се твърдения, че нидерландски пилот на F-35, изпратен в България да охранява небето ни, е търсен от българи за информация за изтребителите, която да бъде предадена на Русия.

"Най-надеждната защита за сигурността, суверенитета и териториалната цялост на страната е членството в НАТО и ЕС. Там, където винаги можем да разчитаме на нашите съюзници и партньори", пише Заков в профила си във Facebook.

По думите му 63% подкрепят България да бъде част от НАТО и ЕС, а подкрепата за членство в НАТО е на рекордно високо ниво.

"Благодарни сме на Нидерландия за помощта за охрана на въздушното пространство", посочва още военният министър.

Два пъти Конгресът в САЩ гласува България да получи Ф16, т.е. България е надежден съюзник и стратегически партньор, вкл. при опазването на класифицирана информация", завършва поста си в социалната мрежа Драгомир Заков.

Ден по-рано в нидерландска медия се появи материал, според който нидерландски пилот на F-35 в България вече е получил предложение от българи да сподели информация за изтребителите.

 За предаването на информация за изтребителите е било предложено заплащане, посочва изданието, без да уточнява повече подробности, предаде БНР.