ДПС не е канена до този момент в разговори за кабинет с първата или втората политическа сила. Това заяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ в кулоарите на НС пред медиите. "Наблюдаваме и следим разговорите между първите две парламентарни групи, не сме канени да участваме в това оформящо се мнозинство и засега сме опозиция, коментира той провелата се преди ден лидерска среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

"Вчера чухме в разговорите между жертви и палачи, че е имало прошка", каза Карадайъ. "Похвална е иначе тази среща. На нея видяхме един разговор между двете най-големи парламентарни групи в НС. Нашата надежда е този разговор да стигне до нивото на диалога, защото нужен е диалог, не само разговор", каза лидерът на ДПС.

Лидерът на движението уточни, че когато това стане, и ДПС може да се включи в диалога.

"Стигнем ли до диалога, мисля, че ще има нужда от ДПС", прогнозира Карадайъ. И се аргументира, че политическата криза е само "шапката" на кризите през последните години.

Междувременно от ДПС се противопоставиха на създаването на комисия по конституционните въпроси. По време на дебатите по създаването на правилника на Народното събрание, който урежда наименованията и броя на постоянните парламентарни комисии, лидерът на движението изказа съображения, че конституционна комисия е безпредметна без да има внесени законопроекти по изменение на основния закон на страната.

И припомни, че още в миналия парламент ДПС е внесло законопроект за промени в Конституцията, но останалите политически сили не са пожелали да го разгледат. В момента обаче внесени промени в основния закон няма.

Карадайъ предложи компромисен вариант за създаването на такава комисия - формулировката за предмета на дейност на тази комисия да бъде: 

"Комисията по конституционни въпроси разглежда проекти по изменение на Конституцията, входирани в деловодството на НС". 

Лидерът на ДПС изказа недоумение, че въпросната комисия планира да се занимава с анализи на решения на КС и с негови актове. "Моля? Решенията на КС са решения на КС", напомни на депутатите Карадайъ.

Той оспори и намерението на "оформящото се мнозинство" да изготвя анализи за развитие на конституционната уредба по време на заседанията на конституционната комисия. 

"Колеги, нека това го правим в университетите, в парламентарните групи, на коалиционен съвет на оформящото се мнозинство, но не е предмет и работа на постоянна комисия", предупреди Карадайъ.