Депутатите от ДПС внасят законопроект, с който искат забрана за издаването на "златни паспорти" срещу направени инвестиции.

Целта е да се ускори процесът за отпадане на визите за САЩ. Законопроектът ще бъде внесен в парламента в първите дни на новата година. Негови вносители са Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Освен това те ще изискат пълна проверка за издадените до момента "златни паспорти" ( получаване на гражданство срещу инвестиции) и за това на какви основания са издадени.

Според ДПС въвеждането на безвизов режим за граждани на Европейския съюз трябва да се ускори и за това инвестиционното гражданство трябва да бъде забранено, каза Йордан Цонев.

"Тръгва ли в унисон с искането на нашите американски партньори, още повече, че Европейската комисия подготвя такова законодателство, но до 2025 година за забрана на този вид паспорти, защото Европейската комисия смята, че това нарушава сигурността на Европейския съюз", добави той.

"Ще бъде изцяло премахната възможността за издаване на "златни паспорти". И поради това, че Делян Пеевски несправедливо беше замесен в такива твърдения, че е участвал в схеми при издаване на такива паспорти, ние опровергахме и с факти, че няма такива данни", коментира Хамид Хамид при представянето на проекта в парламента. "Ние ще изискаме документация за всеки конкретен паспорт при какви основания е издаден. За всеки конкретен. Надявам се, там също ще открием интересни неща", добави Хамид.