В обръщението си президентът очерта много от проблемите на българското общество, но най-важното е, че то е добро начало за възстановяване на диалога между институциите, заяви председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ в изказването си за началото на новата сесия на парламента.

Прав сте, г-н президент, че българските граждани с двойно гражданство нямат право да бъдат избирани, но има нещо повече - те са лишени от конституционното си право да гласуват и по тази тема само ДПС води битки за възстановяване на тези конституционни права, посочи той. Прав сте, че България се нуждае от програма за ускорено догонващо икономическо развитие и по тази тема ДПС настоява за диалог за определяне на националните приоритети, отбеляза Карадайъ.

Председателят на ДПС посочи, че още преди една година са предупредили, че държавността е в колапс, управлението е нефункционално и неработещо. Непостоянството, непоследователността, антисистемността, липсата на визия и наложената тенденция на омраза на всички към всичко прави неизбежна нова и икономическа, и политическа криза, заяви той. Според него предстоящата предизборна кампания е добър повод да се спре инерционният ход надолу чрез издигането на качествени кандидати. За управляващата партия е важно да осъзнае, че страната се нуждае от програма за ускорено догонващо икономическо развитие.

Фокусирането в междупартийни и междуинституционални битки, отклоняването на вниманието от истинските проблеми на държавата и гражданите няма как да спре усещането за безвремие и хаос в държавата, посочи Мустафа Карадайъ.

Той отбеляза, че днес се открива есенната сесия на 44-то Народното събрание на прага на важни за цялото общество избори. Предстоящите процеси вещаят стратегически решения за бъдещето на всяко населено място, за всяка община, за цялата страна, региона и Европа, защото се очертава важна битка на стратегии за бъдещото развитие на страната, за подобряване на живота на всеки български гражданин, посочи той. По думите му за това са нужни политически програми и платформи, нужна е визия в дългосрочен аспект, политически решения с отговорност за националната сигурност, мира и демокрацията.

Мустафа Карадайъ отбеляза, че преди два дни бяха отбелязани 80 години от началото на Втората световна война. Подобни дати ни напомнят колко е важно от уроците на историята да се извличат правилно поуките и колко е важно да спрем популизма, да се противопоставим на разделението, ксенофобията и омразата, посочи той. Предстоящият период е добър повод да преценим доколко се справяме с тази задача. Изборната риторика е тази, която по най-добър начин разкрива същността на своите носители, коментира председателят на ДПС.

В края на изказването си Карадайъ пожела ползотворна работа през новата сесия и призова политическите партии да работят за честни и демократични избори в името на развитието на общините и да се придържат към европейските ценности и модели, което означава без популизъм, без екстремизъм, повече толерантност и демокрация и повече сигурност.

"Обединени патриоти" призоваха за равносметка на постигнатото от управленската програма

"Обединени патриоти" призоваха за равносметка на постигнатото и изпълненото от управленската програма. Това каза съпредседателят на ПГ "Обединени патриоти" Искрен Веселинов в декларация от името на парламентарната група в началото на новия парламентарен сезон. Веселинов отчете, че настоящото управление е избрано, включително с техните гласове и с програма, която то следва. "Доколко я следва и доколко я изпълнява е тема, която трябва да се дискутира постоянно", заяви Веселинов. "В последна третина е крайно време да се направи една системна ревизия на постигнатото и изпълненото", отбеляза той.

Веселинов посочи, че всички отчитат позитивните неща - ръстът на доходите, който по думите му е онова средство, което ще задържи хората в България и за което основно са настоявали патриотите.

"Всъщност това е най-мощната демографска мярка, която да спре колапса. Не можем да говорим за съживяване на икономиката и ръст на доходите, без връщане на нашите сънародници и задържането тук на останалите млади хора", каза той.

Веселинов отчете и проблемите пред управлението, сред които тежкото положение на държавната енергетика, високата цена на тока на свободния пазар, непрозрачното раздаване на дялове от студения резерв.

Той открои три основни приоритета през новия политически сезон за обединените патриоти - сигурност, доходи и патриотизъм.

"В темата сигурност ние очакваме приемането на пакета от мерки за справяне с битовата престъпност, който включва и преодоляването на чувството на безнаказаност", отбеляза Веселинов. Той визира предложенията, свързани с въвеждането на наказания като обществено полезен труд и задържане в полицейските управления. "Настояваме за повече полицейско присъствие в малките населени места, както е разписано в нашата управленска програма. Настояваме за приемане на Закон за доброволчеството и регламентиране съществуването на доброволчески отряди с цел охрана на обществения ред", каза още той.

Веселинов настоя за приемане на предложението за отпадане на съкратеното съдебно производство, както и за разширяването на пределите на неизбежната самоотбрана, криминализиране на проповядването на радикален ислям, спирането на социалния паразитизим и приемане на Закон за възрастните хора.

Ще предложим допълнителни социални плащания, за да се гарантира социалното оцеляване на възрастните, допълни съпредседателят на групата. Предложенията на патриотите включват още безплатна и задължителна детска градина, укрепване на националното самосъзнание на българите зад граница, създаване на институт за изучаване на български език и популяризиране на българската култура извън пределите на страната, въвеждането на военното обучение в училищата, връщането на родинознанието, подкрепа на читалищата и самодейците. Веселинов заяви, че приемането на тези мерки е цената за оставане на обединените патриоти в това управление.

"Не бива да забравяме и ДПС, защото сключвайки коалиция с ГЕРБ, ние целяхме основно това - изолирането от властта на тази политическа партия", отбеляза Веселинов.

Може "Воля - Българските родолюбци" да се окаже трета политическа сила в парламента. Това каза лидерът на "Воля" Веселин Марешки.

"Воля - българските родолюбци" към днешна дата е най-малката парламентарна партия, но като гледам как върви разпадът на при някои колеги, скоро може да се окажем четвърта или трета политическа сила в парламента", заяви Марешки. Той обърна внимание и на обръщението на президента Румен Радев. Той попита, какъв е личният пример, който президентът дава и колко от тези успели млади хора в чужбина, за които говори, е назначил в президентската институция.

"Г-н президент, с огромното уважение все пак към голяма част от българските граждани, които ви избраха. Усещането ми е, че имате желание нещо да промените, най-вероятно и имате визия как да стане това", коментира още Марешки и посочи, че най-хубавото е да накараме успелите българи по света да останат в страната ни.

Ние от "Воля - българските родолюбци" призоваваме всички да работят така, че местните избори да не нарушават нормалния ритъм на законодателната дейност, каза още Марешки. "Не превръщайте парламента в площад за популизъм и предизборни митинги", апелира той.

Марешки поздрави Мая Манолова за мъжката, по думите му, постъпка да подаде оставка. Той призова и Радев да последва примера й. "Ние още веднъж ви призоваваме, на база високия ви рейтинг - напуснете това безсмислено място - президентството, излезте и се включете в надпреварата за София, която да бъде трамплин за идеите, които вие проповядвате", каза още Марешки.