Президентът отново начерта разделителни линии. Не знам дали е коректно да се обърна към президента, който току-що ни напусна. За нас беше знаменателно, че в осмата сесия на 44-ото Народно събрание бяхме уважени от присъствието на президентската институция. Смятаме, че това можеше да бъде добър знак за диалог между институциите в България и за едно начало на утвърждаване на техния авторитет. Това заяви Даниела Дариткова при излявление от името на парламентарната група на ГЕРБ за откриването на новия политически сезон.

"В тази зала ние се кълнем да спазваме законите и Конституцията на страната. В Конституцията е написано, че всеки народен представител представлява не само своите избиратели, а всички български граждани. В същата тази Конституция в чл. 92 е написано, че президентът е олицетворение на единството на нацията. За съжаление ни днес отново видяхме очертаване на разделителни линии. Разделителни линии между тези, които са издигнали президента и изказвания в полза на определени политически сили. Ние сме готови на диалог и винаги сме го заявявали, но той трябва да започне с честно и почтено отношение. И в президентството имаме много примери за непрозрачност. Аз приемам голяма част от проблемите в изказването, които бяха заложени. Но тази разделителна линия между 2 милиона граждани, които са гласували за това правителство, ги поставя извън президентската институция. Надявам се вицепрезидентът Илияна Йотова да помогне на президента да не остане в историята като този, който е девалвирал институцията. Призовавам за ефективна и конструктивна работа на всички институции, от които зависи бъдещото демократично развитие на страната.

Основни приоритети на ГЕРБ ще бъдат образованието, финансовата стабилност, икономическият растеж,

който ще позволи подобряване жизненото състояние на българските граждани. Призоваваме колегите от опозицията да участваме заедно и конструктивно по тези теми", добави председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

"Трябва отстраняване на дефицитите на прозрачност не само в правителство и парламента, но и в самата президентска институция. И там имаме много примери на непрозрачно изпълнение на функциите на президента. Ние винаги сме смятали, че президентството би следвало да се запознае с програмата за коалиционно управление на това правителство, която е публична и която ние стриктно следваме и изпълняваме. Съжалявам, че днес установихме, че няма такова познание. Разчитам, че ще информираме по надлежен ред президентството за това кои от приоритетите ни са реализирани вече и кои предстоят да бъдат изпълнени в следващите две години", каза още Дариткова.

"Наистина приемам голяма част от проблемите в изказването на президента, които бяха заложени като приоритетни за следващите години управление и в моето изказване съм заложила на тях", добави тя.