Ще внесем конституционна жалба срещу практика - джипа, държавния бюджет в багажника и раздаването на пари за партийни цели. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация по повод новия политически сезон.

По отношение на фискалната политика, Нинова отчете, че е абслолютно сбъркано провеждането й. "Парите на българските данъкоплатци не се харчат по определения през държавата ред през бюджета. Харчат се еднолично, за партийни цели", заяви още Нинова.

"Ще видите нашите позиции по Закона за публичните финанси и ще имате конституционна жалба за Конституционния съд за неспазване и за раздаване на парите на българските данъкоплатци с постановление на Министерски съвет извън рамките на парламента", заяви още Нинова.

Допускаме, че това ще се засили като порочна практика с наближаването на местните избори - джипът, държавният бюджет в багажника и раздаването на пари през прозореца на партийни цели и за избори на подходящи кметове. Ще получите институционално позиция как това да се промени", съобщи Нинова.

"Следващият ни акцент е местното самоуправление и местната власт. Тук държавата избягва от своите отговорности като прехвърля на общините без финансиране и за постоянно задължения", допълни Нинова. В тази връзка Нинова заяви, че БСП ще направи своите предложения за това.

Тя призова дебатът за местна власт и местно самоуправление бъде съдържателен и в посока на промяна. Нинова призова това да не се приема от парламентарната трибуна за партийна изгода в местните избори. "Става въпрос за принципи, за сбъркан модел, който изисква високо съгласие за неговата промяна, ако наистина мислим за общините и гражданите", подчерта лидерът на БСП.

Ние ще внесем закон, който налага съдебен контрол върху актовете на главния прокурор и прокуратурата, съобщи още Нинова. Тя изтъкна, че позицията на БСП е върховенство на закона, а не на личността.

"Нашата задача е не да избираме главен прокурор, нашата е да създадем такива правила, че съдебната система да функционира пълноценно.", допълни още Нинова.

"Предстои избор отново на председател на КПКОНПИ. Дойде време да си дадем сметка. Ако искате този разговор на разбирателство, че моделът, който измислихте за борба с престъпността по високите етажи на властта с тази форма на КПКОНПИ не работи. Докарахме го дотам, че самият председател на КОНПИ да бъде обект на разследване за престъпление", заяви Нинова. Тя посочи, че БСП ще внесе отново своето предложение за друг модел на орган за борба с престъпността. "Предстои избор на двама европейски прокурори. Никой дума не казва за това", коментира още Нинова. Тя посочи, че вече депутатите имат на банките си предложението на БСП за отпадане на бързото производство. "Г-жо председател, апелирам възможно най-бързо да гледаме този закон без оглед на партията, която го е внесла", допълни още Нинова.

Намеква се за икономическа криза, но нашата икономика не е готова за това, коментира още лидерът на БСП. Нашият принос на парламентарната група на "БСП за България" за такава резултатност ще дадем основно по пет въпроса. Не са измислени в партийната ни централа, продиктувани са в реалния живот. Те са икономика, социална политика, включвам в нея образование, здравеопазване, доходи и неравенства, върховенство на закона и справедливост, фискална политика и местно самоуправление.

Продължава клишето, че държавата е лош стопанин, че пазарът ще регулира всички отношения, макар че светът и Европа разбраха, че това е грешка, допълни Нинова.

"Нашите предложения конкретно ще бъдат за роля на държава в икономиката така че включително чрез данъчни стимули да помогнем на малките и средни предприятия, на семейните фирми, на средната класа. Ще внесем обещания от нас Закон за държавните предприятия. Те могат да бъдат управлявани добре. Често говорим за инвестиции", допълни още Нинова. "Все по-малко чуваме да се говори за производство", обърна внимание Нинова. Тя посочи, че вниманието на БСП ще бъде съсредоточено там.

"Много специалисти, световни и европейски започват да намекват, че се задава икономическа криза. Нашата икономика не е подготвена за това. Един от основните стълбове за преодоляване на такава криза, за посрещане на такава криза е потреблението.

То може да се стимулира с увеличаване на доходите. Ето защо в нашето внимание, втория акцент е социалната политика, е увеличаването на доходите не само като икономически механизъм, а като много тежък социален проблем", изтъкна Нинова. Според нея трябва да се върне ролята на държавата.

"Големият ни проблем на всички, независимо кой за кого е гласувал, е чувството, че държавата отсъства. Чуйте ги. Бизнесът по повод вдигане на тока - няма държава, медицинските сестри по повод заплатите - няма държава. Хората в село Сотиря - няма държава. Това е за нас предизвикателството, което ще следваме - ролята на държавата и връщането на нейните функции в услуга на гражданите", заяви Нинова.

Тя заяви, че има въпрос към управляващите и към министър-председателя Бойко Борисов. "Кой колективен орган в държавата, парламент или Министерски съвет реши, че един от малкото приоритети - влизането ни в Шенген не е приоритет. Вчера един човек смени външнополитическия курс", посочи Нинова и попита защо. Нинова визира изказване на премиера Бойко Борисов по време на участието му в заседание на Християнсоциалния съюз в Берлин, че влизането ни в Шенген вече не е приоритет за България. Нинова обвърза въпроса като попита дали сме парламентарна република или еднолична, премиерска.

Нинова акцентира още върху проблемите, свързани с преките чужди инвестиции, развитието на собствено производство, управлението на държавните предприятия. Тя апелира за спешно разглеждане на внесените от левицата промени в НПК за отпадане на бързото съдебно производство с оглед случилите се тежки криминални инциденти през лятото.