В писмо до главния редактор на американския вестник, качено на партийния сайт, Местан пише:

"Вашият „Ню йорк таймс” в своя обзорен материал от 30.12.2014 година със заглавие „Как Путин изкова сделка за тръбопровод, която се провали” е включил абзац, който засяга некоректно председателстваната от мен българска партия ДПС („Изборите в България изглежда също са работили в полза на Путин. Те довели до странно коалиционно правителство между две проруски партии – социалистите и партията на турското малцинство.”)" 

Местан заявява, че твърдението, че ДПС е проруска партия е дълбоко некоректно и невярно, напротив - от създаването си на 4 януари 1990 г. "е най-последователната евро-атлантическа партия на България".  

По думите ДПС е първата партия, която още в началото на прехода от тоталитаризъм към демокрация извела като официална партийна позиция членството на България в НАТО за стратегически приоритет.

"Припомням, че това бе сторено още в началото на 90-те години, когато дори десният политически субект (СДС) нямаше смелостта да включи членството на България в НАТО в своите официални партийни документи", пише още Местан.

И допълва, че за ДПС цивилизационният избор за членство на България в НАТО и ЕС бил ценностният контрапункт на опасността от граждански конфликт в резултат на последиците от насилствената асимилация на мюсюлманското малцинство от комунистическия режим.

Местан продължава с това, че през 1999 година ДПС, макар и в опозиция, бе единствената партия, подкрепила правителството на ОДС с премиер Иван Костов за даване на въздушен коридор на натовските сили срещу югославския диктатор Слободан Милошевич.
Немаловажен е фактът, че членството ни в НАТО се осъществи през 2004 година от коалиционното правителство Симеон Сакскобургготски, съставено именно от НДСВ и ДПС, изтъква той.

"Като пряк участник в управлението на страната в периода 2001-2009 година ДПС има не по-малко заслуги за осъществяване на втория стратегически приоритет на външната политика на България – членството в ЕС, осъществено на 1 януари 2007 година от коалиционното правителство на г-н Сергей Станишев с прякото участие, освен на БСП и НДСВ, и на ДПС", заявява Местан.

Той продължава с темата „Южен поток”, подчертавайки, че за разлика от БСП, ДПС заяви, че е възможен само със съгласието на Брюксел и евро-атлантическите партньори на България. От партията бяха и сред тези, коитио поставиха въпроса за необходимостта проектът да покрие изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС.

"Уважаеми г-н Главен редактор, ще си позволя да изразя силното си огорчение и огорчението на избирателите на ДПС от незаслужения етикет „проруска партия”, който ни бе лепнат от Вашата медия. Що се отнася до другото определение на ДПС като партия на турското малцинство, ще призная, че ДПС представя интересите на малцинствата в България, но наред с това и интересите на всички български граждани, които споделят ценностите на съвременната либерал-демокрация, и затова не бихме могли да бъдем определяни като етническа партия", пише в края на писмото Лютви Местан.

Той завършва с думите, че остава с очакване правото му на отговор да бъде публикувано.