Освобождаването му от поста като депутат мина без изказвания.

Иванов беше избран за втори път за депутат с листата на ДПС, но сега беше освободен, за да стане областен управител, съобщиха БНР и БТА.

Емил Иванов бе и два мандата кмет на Своге и се прочу с модела за "частна община“. По информация в медиите тогава той е овладял 90% от местната икономика чрез обръч от над 30 фирми. 

Вчера имаше протест пред централата на Областната администрация с обвинения, че Иванов е имал връзки с ВИС-2 и присъда за участие в сбиване в началото на 90-те години. Той обаче бе категоричен, че не е участвал в насилствено застраховане.

"Навремето имаше 2 силни застрахователни компании – ВИС и СИК, които се занимаваха със застраховане. Много хора са работили там. Правехме застраховки, нищо друго. На автомобили, на недвижимо имущество. Но все пак една оценка за работата на един човек е след това какво се случва", заяви в интервю за bTV Емил Иванов.

По повод присъдата си от 1990 г. за побой той допълни, че това са "младежки инциденти" и вече има чисто съдебно досие, защото е реабилитиран.
"Просто нямам никакви проблеми", категоричен бе той.

На мястото на Иванов в парламента трябва да влезе следващият в листата - Александър Методиев-Сали. Той не положи клетва днес, очаква се това да се случи до края на седмицата.

Методиев е бил няколко мандата общински съветник от "Евророма", а в периода 2007-2011 година - зам.-председател на Общинския съвет – Самоков. Името му беше замесено в купуване на гласове и в скандал с организиране на нелегално енерго в ромската махала в Самоков.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък заяви, че партията ще оттегли всеки свой кадър от управлението, ако има дори едно доказателство, което да подкрепи съмненията за съответната личност.