От 1 година правителството се фокусира върху Председателството и загърби вътрешните проблеми. Това каза председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ след представянето на доклада за Председателството от премиера Бойко Борисов. "Сега е време за работа, работа и пак работа", коментира той.

"Всичко, което се посочва като условие на трайно утвърждаване на мира в региона и възможност за просперитет, е време да се прилага вътре в страната", призова Карадайъ.

"Председателството декларира, че ще работи за функционално единство между ЕС и институциите, но като че ли се забрави, че България е част от ЕС", посочи лидерът на ДПС. "Да спрем с двойните стандарти, с популизмите и национализмите. Да провеждаме отговорна държавна политика", посочи Мустафа Карадайъ.

"Да се противопоставим на омразата, агресията, ксенофобията, на радикализмите и национализмите. Демокрацията няма алтернатива", каза още той. 

Българското председателство е абсолютно съизмеримо с други председателства. В много отношения е по-добро от някои от тях. Това каза евродепутатът от ДПС/АЛДЕ Искра Михайлова.

"Председателството изпълни рутинните отговорности, произтичащи от задълженията на страната. Гарантира добро ниво на координация и синхрон на европейските институции. Представи и защити специфични приоритети като Западните Балкани", заяви тя.

"То имаше самочувствието да поставя на обсъждане на въпросите на Многогодишната финансова рамка и на бъдещето на политиката на сближаване. Затова трябваше смелост в периода, в който тази политика беше обект на сериозни критики", коментира Искра Михайлова. "Председателството беше рутинно предвидимо и балансирано, което е много добре прието от политическите фракции в ЕП", обяви тя.

"В много труден период за ЕС Председателството защити традиционната роля на страната председател", каза още евродепутатът.