ДПС няма да подкрепи правителство на БСП, ако президентът Румен Радев връчи третия мандат на социалистите. Това стана ясно от изказване на зам.-шефа на ПГ на ДПС Хамид Хамид преди началото на правната комисия.

ДПС ще подкрепи някои от новите партии в 45-то Народно събрание.

По думите му има още една процедура за връчване на мандата на трета политическа сила. ДПС остават на позицията си, че няма да подкрепят кабинет, излъчен от БСП и ГЕРБ. На въпрос дали третият мандат може да бъде получен от ДПС, Хамид Хамид заяви, че всичко зависи от волята на държавния глава.

Запитан дали се върви към предсрочни избори, той отговори: "Има още една процедура, нека да я изчакаме".

Запитан за думите на премиера Бойко Борисов, че президентът Румен Радев действал в полза на ДПС за промените на Изборния кодекс, Хамид запита лаконично: "Така ли е казал премиерът, много интересно, много интересно."

Снимка: БТА

"Изправи се! Мутри вън!" (ИСМВ) няма да подкрепи правителство, излъчено от БСП, обяви пред журналисти Мая Манолова преди началото на заседанието на комисията за ревизия.

По думите ѝ това няма да е правителство на промяната, какъвто е бил вотът на българските граждани на провелите се парламентарни избори.

Тя настоя парламентът да спре да се занимава само с партийни теми, защото по думите ѝ хората искат решаване на техните проблеми сега и веднага.

Снимка: БТА

Манолова даде пример със Закона за личната помощ, преизчисляване на пенсиите за възрастните хора и подкрепата за малкия бизнес и предложението на ИСМВ за намаляване на депутатските заплати.

Манолова заяви, че ще настояват още тази седмица парламентът да изслуша представителите на КЕВР - във връзка с поисканото от дружествата повишаването цената на парното и тока.