ДПС обяви, че има договорка между ГЕРБ и БСП за размера на партийните субсидии.

"Предстои важно гласуване на промени в текста за партийните субсидии, внесен от БСП. Информацията, която имаме, е, че Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в пълен състав в залата, за да мине предложението на БСП за 8 лева партийна субсидия на получен глас", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в парламента.

"Искам да припомня позицията на ДПС, когато ГЕРБ популистки внесоха предложение за намаляване на субсидията за политическите партии на 1 лв. Ние заявихме, ако има субсидия, то тя трябва да гарантира финансирането на най-малките политически партии, поне тези, които са парламентарно представени, и може да се отвори дебат за тавана на субсидиите, защото се вижда, че големите партии не могат да изхарчат цялат асубсидия и имат големи банкови депозити. За малките политически партии субсидията не е достатъчна и те не могат да финансират дейността си", допълни той.

Карадайъ припомни, че ДПС са имали среща с ГЕРБ, на която е присъствала Менда Стоянова - председател на бюджетната комисия.

"На срещата ние заявихме, че 1 лв. субсидия е популистки ход. Или 0 лв. за политическите партии, за да могат да финансират дейността си чрез дарения, прозрачно и открито. Г-жа Стоянова от ГЕРБ тогава заяви, че популисткото предложение на ГЕРБ е временна мярка и до внасянето на държавния бюджет ГЕРБ ще инициират широк обществен дебат по темата, за да се намери най-правилното решение за субсидиите на политическите партии. Днес сме свидетели, че такъв обществен дебат не е проведен. Има едно предложение от БСП, което обслужва големите партии - ГЕРБ и БСП, и ощетява малките партии, които няма да могат да финансират дейността си. Според ДПС това е поредният удар на ГЕРБ и БСП по демокрацита и плурализма, както съвсем скоро наградиха кошмара на майките на деца с увреждания чрез избирането на Валери Симеонов за заместник-председател на Народното събрание", подчерта партийният лидер, цитиран от "Фокус".

Той призова журналистите да следят какво става в залата внимателно.

"Не ми е известна договорка между Бойко Борисов и Корнелия Нинова за партийните субсидии", отвърна на обвиненията министърът на финансите Владислав Горанов.

"Нека да мине гласуването. Да видим дали тези подозрения на г-н Карадайъ ще се материализират. Нашата позиция остава непроменена", добави той и подчерта, че има твърда позиция, заявена още през лятото. - "Не мисля, че оттогава досега нещо се е променило, за да се налага промяна на тази позиция".

Запитан дали е възможна крачка назад, Горанов отговори, че това е същият въпрос, зададен по друг начин.

"Гласуването след малко в зала ще покаже, че позицията ни е непроменена".

Във връзка с предстоящото гласуване от страна на коалиционните партньори на ГЕРБ от "Обединени патриоти" Горанов заяви, че не е водил разговори с тях, но в коалиционно споразумение пише, че когато имат различни позиции, всяка партия си запазва правото да си поддържа позицията, предаде БТА.

С решение на управляващата партия и с промяна на Закона за бюджета за 2019 г. партийната субсидия бе намалена от 11 лв. на 1 лев още от 1 юли тази година. За догодина в Бюджет 2020 г. левицата предлага субсидията да бъде 8 лева за действително получен глас, вместо 1.