Ще подкрепим предложението на БСП за повишаване на заплатите на социалните работници, съобщи зам.-председателят на Социална комисия и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова. Това стана по време на дебатите по бюджета на МТСП и във връзка с предложението на БСП за 15 % увеличение на разходите за социалните работници. От левицата благодариха на управляващите.

"Знам колко е тежка работата на социалните работници. Това са едни от хората, които получават най-ниски доходи в държавния сектор. Както и беше споменато заплатата на начинаещ социален работник е близка до минималната. Същевременно социалната сфера се товари с непрекъснато нови задължения, нови дейности, предвид на приетите нови закони през тази и преходната година. Затова колегите социални работници, работещи в АСП - близо 4700 заслужават по-високо увеличение на заплатите от 1 януари 2020 г. от предвиденото 10-процентно увеличение. Ние ще подкрепим това предложение за повишаване на работните заплати. Става въпрос за 5 млн. лв. Не е необходимо допълнително да се увеличават средствата в бюджета на МТСП, тъй като той е 1, 4 млрд. лв. приблизително. Тези 5 млн. могат да намерят място във фонд "Работна заплата" от вътрешнопреструктуриране на бюджета на социалното министерство", каза още Ангелова.

По думите й това е отразено в доклада за второ четене на бюджета на социалното министерство. $Това е един реверанс към тази тежка изключително отговорна професия и по този начин ние ще можем да задърим социалните работници да останат да работят в дирекцията

"Социално подпомагане" и ще може да мотивираме тези хора да работят както и досега със сърце и душа в тази изключително тежка и отговорна професия. Затова призовавам всички народни представители да се обединим в това предложение ида подкрепим на второ четене предложението за повишаване на заплатите на социалните работници", каза още Ангелова.

Поздравявам ГЕРБ и "Обединени патриоти" за подкрепата на предложението на БСП за увеличаване на заплатите на социалните работници, отвърна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Случва се нещо, кеото рядко сме виждали в тази зала, откакто сме заедно. Искам да поздравя управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти", затова че проявиха разум и подкрепят предложението на "БСП за България". Това е първото, което подкрепяте в този бюджет. Тези хора заслужават съгласие. От името на колегите ви поздравявам за решението да подкрепите предложението ни", каза още тя.