Българите са световен шампион по харесване на Путин - 62% от хората в страната го одобряват, а още повече имат положително мнение за Русия. Какво се крие зад тези цифри? Коментар на Александър Андреев.

Да харесваш В. В. Путин и да одобряваш политическата му дейност - това означава, че или си политически неграмотен, или просто не ти пука за такива подробности като демокрацията, законността, световния мир, човешките права, почтеността, морала в политиката...

Българите са световни шампиони по харесване на господин Путин, установи реномираният институт "Пю" в своето последно допитване. 62% от анкетираните в България имат доверие в руския президент, а цели 73% са с положително мнение за Русия - също най-висока стойност сред всички държави, където е била проведена анкетата.

Путин не е Русия, и обратното

Спестявам дългото обяснение, че Русия на Путин е различна от Русия изобщо. И че всъщност Русия и Путин са две различни неща. Спестявам и всички аргументи в полза на Русия, руската култура, руския език, руската мисъл, руската наука и руските хора - всичките МНОГО аргументи, които и лично споделям.

Но...

С тази уговорка общественото мнение в България по адрес на днешна Русия и нейния лидер, регистрирано от "Пю", шокира почти до отчаяние. Защото зад споменатите числа явно се крият широко разпространени убеждения:

Че лидерът трябва най-вече да има здрава ръка, а не толкова здрав морал. Че безцеремонното потъпкване на демокрацията и законността е напълно в реда на нещата, стига държавата да е стабилна и да плаши целия свят. Че бруталното лицемерие във вътрешната и във външната политика всъщност си е съвсем ОК, понеже другояче не може. Че репресиите срещу политически противници и безскрупулното унищожаване на врагове в страната и в чужбина е най-нормалното нещо на света. Че прегръдките с всевъзможни диктатори са нещо неизбежно. И че всъщност: какво ѝ е на диктатурата? Не лоша форма на управление май...

Ето такива неща мислят 62% от българите.

Отчайващо.