От фирмата доставчик на изборните машини коментираха, че нямат проблем с избори "2 в 1", а даже ги предпочитат.

"За нас даже ще е облекчение, ако изборите са 2 в 1 и не работим три недели подред. Нищо, че така ще изкараме по-малко пари", коментира в парламента Веселин Тодоров от "Сиела Норма", след като участва в Председателския съвет заедно с ръководителите на парламентарни групи, председателя на НС и на ЦИК.

"За нас няма да се увеличи времето за гласуване при избори "2 в 1". Цената, на която Информационно бслужване", е закупила машините, е 5 200 лева, което прави 6 млн. лева за 1 200 машини. Ако изборите са "2 в 1", ще се спестят разходи. Проблемът е по-скоро за бюджета и данъкоплатеца, не толкова за нас", добави той.

По думите му няма софтуерни проблеми, но има известни проблеми в детайлизирането на договора. Това в никакъв случай няма да попречи на предстоящите избори, независимо дали ще са "2 в 1", или поотделно, добави Тодоров. И ние, и ЦИК имаме конструктивен подход, и изборите няма да пострадат. Уточняваме само някои подробности по договорите, които няма да повлияят на изборите през ноември месец, каза представителят на "Сиела".

"Машините за гласуване за президентските избори според нас трбява да се върнат в консулските служби, не тук в България, а в различните страни, за да се спести време. Там те ще се препрограмират от наш техник, който ще е проверен от всички служби, и в съботата преди балотажа отново да потеглят към изборните секции. Ние сме предложили да се закупят още 1200 машини", каза още Тодоров.

"Предстои да се уточни до 2-3 дни дали да не са и малко над 2000, особено както се очертава изборите да са ноември, а не октовмри. Причината е, че при избори "2 в 1" евентуално може да се образуват опашки и искаме да избегнем това", добави той.

След два поредни председателски съвета днес се избистри неяснотата около датите на вота - те ще бъдат евентуално на 7 ноември и на 14 ноември - за балотаж, както и преобладаващото предпочитание на политическите сили да се проведат "2 в 1".