Евентуалните дати на избори две в едно - 7 или 14 ноември, е обсъдил Председателският съвет на парламента. Това съобщи пред журналисти председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. "Тази дата е най-удачна, защото последната възможна е 21 ноември. Считаме, че балотаж на 14 ноември е достатъчно отдалечен във времето и не последна възможност", изрази позицията на ГЕРБ председателката на парламентарната група Десислава Атанасова в кулоарите на парламента, след като бе на председателски съвет заедно с председателката на ЦИК Камелия Нейкова и шефът на "Сиела Норма" Веселин Тодоров. Въпросните дати са били обсъдени, защото 21 ноември е последната дата за провеждане на втори тур на президентския вот.

Датите, около които има консенсус за провеждане на президентските избори, са 7 и 14 ноември, потвърди и председателят на парламента Ива Митева. Няма още окончателно решение. Митева призна, че има технически проблеми около машините за гласуване и той не е свързан с осигуряването на определен брой машини, а със софтуера и с финансирането. По думите й от "Сиела" са потвърдили, че могат да осигурят още 1200 машини до ноември. На председателския съвет е било обсъждано и дали необходимите средства могат да се осигурят през актуализацията на бюджета. Проблемът е, че в предложението на служебния кабинет средства са предвидени само за президентските избори, но не и за предсрочни парламентарни.

Надявам се след днешната среща с ЦИК и представителите на "Сиела Норма" да се обединим около датата на изборите, каза председателят на Народното събрание Ива Митева. Тя припомни, че при подготовката на изборите на 11 юли т.г. е имало спорове между ЦИК и "Сиела Норма", до последно се купуваха машините, пренастройваха се. Искаме да избегнем тази ситуация отново, затова желаем да съберем всички страни, посочи Митева.

Във връзка с предложението на ГЕРБ-СДС за промени в Изборния кодекс, с които да се върне възможността за гласуване и с хартиена бюлетина, председателят на НС декларира, че е привърженик на машинното гласуване. Според нея то е показало резултат, защото са били намалени са недействителните подадени гласове. Смятам, че не трябва да се отстъпва от това решение, посочи Ива Митева.

Има проблем с неизплатени средства от държавата на "Сиела Норма", това са около 9 млн. лева и това в момента е спорът, отговори председателят на парламента на въпрос. Заради това от фирмата заявяват, че могат да осигурят машините за следващите избори, но при наемане, а цената, която дават е 1500 лв. на машина, което, сами виждате, каква сума е, добави тя. Затова са тези разговори, за да видим как да излезем от ситуацията - доколкото разбрах днес от председателя на ЦИК сумата не е платена заради неизпълнение на договора от страна на "Сиела Норма", невръщане на софтуера, непредадени ключове, обясни Ива Митева.

От ГЕРБ пък разтълкуваха събитията така - че се въвлича парламентът в спора между ЦИК и "Сиела".

"Търси се начин НС да се превърне в арбитър по спор между ЦИК и "Сиела". Ние като политическа партия и парламентарна група категорично отказваме да участваме в такъв вид спор, защото това са търговски спорове, а политиците са призвани да търсят съгласие по евентуална дата за президенстките избори", коментира Атанасова срещата на председателите на групи с ЦИК и "Сиела Норма".

Според директора на "Сиела Норма" всичко по софтуера (сорс кодове и криптографски ключове - б.а.) е предадено на Централната изборна комисия в запечатан плик и дори има протокол за това, а отговорността за провеждането на предстоящите избори е на комисията.

"Ние не бихме могли да помогнем на този процес, дори като Председателски съвет, защото отговорността за провеждането на изборите е на ЦИК. Дали ще сключат нов договор със "Сиела", или не, това е тяхно решение", каза зам.-председателката на парламента Росица Кирова от ГЕРБ. В края на срещата била предложена следваща среща със софтуерни специалисти в чужбина и са свързани с машините, за да могат да обяснят на специалистите към ЦИК какво всъщност е предадено.