Вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред медиите опасността от хибридни атаки у нас във връзка с предстоящите европейски и местни избори, като каза, че е нормално държавата да очаква и да е готова за всякакъв тип опити за зловредно вмешателство в изборния процес.

Вчера зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов изрази убеденост, че Русия ще се опита да се намеси в предстоящите тази година избори в България.

"Няма изборен процес, за който да не може да бъде направен опит да бъде "ударен", коментира днес Дончев пред журналисти.

Той припомни, че е имало и предишни хибридни атаки на избори, правени в България.

"Примерно през 2015 година имаше изключително мощна атака, опит да бъде спрян изборният процес", обясни Дончев.

Вицепремиерът отбеляза, че ще бъдат взети мерки, включително в областта на киберсигурността, и ще бъде направено всичко, за да се подсигури сигурността на изборите.

Миналата седмица от БСП напомниха, че мандатът на ЦИК изтича и поискаха да се проведе избор за нови членове. От ГЕРБ обаче изразиха мнение, че не е добре това да става преди изборите за Европейски парламент и сегашният състав може да продължи да изпълнява функциите си. От ВМРО обаче коментираха, че отлагане на изборът на нов състав на ЦИК може да има само ако има достатъчно сериозни мотиви, които засега не виждат.

Томислав Дончев каза още, че няма информация дали Венецуелската държавна петролна компания е опитала да прехвърли пари в България чрез брокерска къща, но щял да провери дали има такъв сигнал и данни. Със същия аргумент той не коментира и появилата се информация за присъствие на "Новичок" в страната ни през 2015 г. и направения опит да бъде отровен български гражданин.

"Като говоря с колегите ще мога да дам адекватен отговор каква би била позицията на правителството. В момента би било коментар в крачка, а аз не обичам такива коментари", категоричен бе Дончев.

Вицепремиерът днес се яви в Специализирания наказателен съд, където даде свидетелски показания по делото срещу бившия министър на здравеопазването в предходния кабинет Петър Москов, повдигнато му заради приетите като дарение от Турция през 2015 г. ваксини. По време на съдебното заседание стана ясно, че това решение е взето на неприсъствено заседание на Министерски съвет.

Дончев обясни процедурата за взимане на "неприсъствено решение" от страна на МС. И посочи, че щом е подписал решението за ваксините, значи не е открил нищо смущаващо в документите към него. Вицепремиерът коментира още, че такива решения се взимат рядко и при спешност.