Вицепремиерът Томислав Дончев отвърна на обвиненията на президента Румен Радев, че ситуацията около прекратеното му посещение в Естония е "активно мероприятие".

"Не можах да разбера как някой член на правителството е лишил президента Румен Радев от една вечеря в Естония и изобщо в тази интрига, ако всичко това е интрига, какво участие имаме ние", добави Дончев в сутрешния блок на Нова телевизия, след като вчера естонският президент Керсти Калюлайд съобщи, че след получена информация, че Радев е общувал със човек с положителен тест за коронавируса, не е участвал в официалната вечеря на инициативата "Три морета" в Талин. 

Новината дойде изненадващо, защото преди това от президентството съобщиха просто, че посещението се отлага заради влошената обстановка с COVID-19. По-късно оттам заявиха, че държавният глава не е имал контакт с "лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус". 

Оказа се обаче, че става дума за новия шеф на ВВС ген. Димитър Петров, с когато Радев беше на едно събитие в петък. В неделя той е бил предупреден за положителния тест на генерала, както и военният министър Красимир Каракачанов, който също беше на въпросното събитие, и се е изолирал заради това. Президентът, който снощи показа на летището отрицателния си тест, направен обаче в понеделник след пристигането му в Естония, не обясни защо не се е подложил на изследване още в неделя, преди да замине и защо не смята контакта си с ген. Петров за рисков, след като е имал позитивен тест.

"Всичко е въпрос на лична отговорност. Никой не е имунизиран от контрола на държавен орган. Аз също. Предполагам, че Радев е бил предупреден. Всеки съвестен гражданин би следвало да се съобрази с препоръката", допълни той.

По думите му няма държавен орган, който да следи всяко лице.

"Няма как, ако под карантина са хиляди, до всеки да има полицай или служител на РЗИ. За каквито и мерки да говорим, на първо място е личната отговорност. Трябва да се мисли за близките, за приятелите. Това е същият механизъм, когато някой си хвърля фаса и след това се оплаква, че му е мръсно", каза още вицепремиерът.

И подчерта: "Не съм в течение на детайлите, но мисля, че държавниците освен всичко друго, което правят, трябва да дават и пример".

Все още не е категорично ясно поставен ли е под карантина президентът, докато излезе нов отрицателен тест, както вчера каза, че трябва да се направи здравният министър. Самият Румен Радев обяви, че е в чудесна форма и винаги спазва стриктно правилата. 

"Въпрос на лична отговорност е, когато има и най-малък риск да си бил в контакт с коронавируса да се самоизолираш. Много европейски политици заявиха, че се самоизолират при най-малкото съмнение", коментира междувременно пред Нова телевизия и председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Той изтъкна, че никое РЗИ няма капацитет да уведоми и предпише карантина на всеки контактен и отново подчерта, че това е и лична отговорност.