Президентът Румен Радев пристигна на Летище София, като самолетът с държавния глава и делегацията кацна в 17.58 часа.

30 минути преди кацането на машината, линейка на Университетска болница "Лозенец" вече бе на пистата. Очаква се на президентът да бъде поставен под карантина и да му бъде взет PCR тест, тъй като на 16 октомври е имал контакт с новия шеф на ВВС ген.-майор Димитър Петров, който два дни по-късно е дал положителен тест за коронавирус.

"Благодаря на доброжелателите ми в България, които дълбоко загрижени за моето здраве и това на колегите ми президенти, за моите международни изяви, побързаха зад гърба ми да уведомят естонската страна за своята версия на COVID-19. За мен това е пример за активно мероприятие. Противно на спекулациите нито аз, нито моята делегация, сме били поставяни под карантина в Естония. От началото на кризата с коронавируса, аз съм в контакт с хиляди хора в страната, но стриктно спазвам мерките срещу COVID-19, не съм имал проблем, нямам и сега. За по-малко от седмица имам 2 теста - във вторник за Гърция и вчера за Естония. И двата теста са отрицателни", заяви държавният глава, след като слезе от самолета. 

Румен Радев бе категоричен, че се намира в чудесна физическа форма и без никакви симптоми. 

"На моите доброжелатели пожелавам същото", заключи той и показа на журналистите резултата от теста си за коронавирус, който е направен вчера в 17.07 часа в естонската столица Талин. 

Снимка: Скрийншот/Нова телевизия

Държавният глава обаче не разкри кой според него е в основата на всичко. 

На летището Радев е отказал да му бъде направен тест, но по неофициална информация държавният глава все пак ще си направи такъв по-късно тази вечер.

 По-рано днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заяви, че президентът ще бъде поставен под карантина.

"Президентът е един български гражданин, като всички останали. Като такъв, към него ще бъдат приложени всички нормативни разпоредби. В петък той е бил в контакт с ген. Петров, а след това генералът е дал позитивен тест. Знаем, че президентът е бил уведомен от началника на отбраната, че е бил контактен. Какво се случва? Мерките са еднакви - той ще кацне в България, на летището ще му бъде предложен тест, докато излязат резултатите, той ще бъде поставен под карантина", обясни Ангелов.