Трудно е да се направи адекватен политически прочит на всички анонси, но мога да извлека две неща - едното е тоталната политическа ненавист по отношение на правителството, което вид позиция, дори да не я приемам. Втората е скрито желание президентът да бъде конструктор на нещо като нова тройна коалиция. Това усетих. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова тв относно критиките към правителството, които бяха отправени от президента Румен Радев и последвалия отговор от страна на премиера Бойко Борисов.

"Трудно е да се опише цялата ситуация с две думи. Хубаво е да има здравословно напрежение между институциите. Ако всичко е черно, тогава няма за какво да се хванеш, няма здравословна критика. Самата Конституция е предвидила да има здравословно напрежение между институциите. По този начин те се контролират. Само че, когато критиката се превърне в повсеместна, трудно може да се извлече някакво рационално зърно", обясни той.
Запитан дали е съгласен с реакцията на премиера Бойко Борисов и дали споделя мнението му, че Радев е "двуличен, озлобен човек", Дончев коментира: "В политиката да флиртуваш с хейта или с омразата е много опасна технология, защото тя може да доведе до скорошни ползи, но в дългосрочен план е опасна".

"Защо отнемате правото на премиера да бъде емоционален? В политиката има и страсти и емоции и не можем да отнемаме правото на един политик да бъде емоционален", каза още Томислав Дончев.

"За мен, темата за промяна в Конституцията, не е въпрос само на юридическа технология. Такава промяна изисква поне половин или една година дебат преди това, в който трябва да се изкажат всички - експерти, специалисти и чак тогава да се стигне до политическите сили", категоричен бе Дончев.

Относно закупуването на новия правителствен самолет, Томислав Дончев коментира: "Не мога да кажа колко ще струва. На ръководството на Авиоотряд 28 е възложено да направи проучване и да проведе преговори. Когато те приключат, ще имаме конкретни параметри. За лукс не може да става дума, говорим за малък самолет. Не е заложен като разход все още".