Министър-председателят Бойко Борисов атакува остро президента Румен Радев, който го критикува за идеята за специален прокурор, който да може да разследва главния.

"Въпросът за ефективното разследване на главния прокурор се постави още преди повече от десетилетие, но чак в залеза на своето управление Бойко Борисов даде предложение в тази посока - и то в типичния си стил: за 20 минути. Начинът на реализация на тези идеи не се припокриват с моите, предполагам, и на много хора представи за демократичност на законодателния процес", заяви държавният глава в телевизионно интервю, което приключи около час преди коментара на премиера.

"Тази омраза е неприсъща за държавен глава, той е двуличен човек и един ден хората ще разберат колко двуличен човек са си избрали за президент, сигурен съм, защото когато тръгна за НАТО ми се обади: "Да отида аз!" - "Добре - отиди! Той да ръководи делегацията, да седне и той малко до Тръмп, да се покаже. И тая злоба, какво му направихме?", отвърна задочно на Радев Борисов пред журналисти.

"Президент е този, който е обединител на нацията. Опозиционен лидер, който за 40 минути не е каза една дума за държавата, дори злобата и омразата му вече до такава степен преливат, че не е нужно да коментирам един опозиционен лидер и то опозиционен лидер с най-много власт в държавата, върховен главнокомандващ", каза Борисов, който обаче по-късно добави: "Аз само първата минута гледах и отидох да играя футбол".

По думите му никой не може да говори от името на народа, дори и Васил Левски не си го позволявал.

"Кой ти даде право? 50% не те харесват, ако вземем последните изследвания. Кой ти даде това право", попита риторично министър-председателят.

"Да сте чули държавния глава да се изказва срещу някой друг. Какво направи Тройната коалиция, какво правителството на Орешарски, какви минуси рекордни? Или да каже нещо за това, че президентът Тръм изпрати ядрени експерти у нас да ни консултират?", попита премиерът, който допълни, че цял свят ни хвали, че сме купили "най-добрите самолети" - F-16, а Радев продължава да говори за "Грипен".

"Той сега си мисли, че аз ще се кандидатирам за президент, го навиват, бе заклех се преди 20 години ли 15 ли, че този пост не ме интересува, каква е тая злоба, просто не разбирам защо. В същото време като се съберат инвеститори вика колко е готино в България, та хората му се смеят във Фейсбук", каза още Борисов, като подчерта, че не може президентът да си хули държавата, докато мониторинговите агенции хвалят България и кредитният рейтинг се вдига.

Той попита риторично с какво е обидил президента и сам отговори: "Какво съм казал, че братът на Иван Гешев му е бодигард. Ами такъв е, сиреч - вика го, говорят си. Това обидно ли е?".

"И аз не го харесвах като шеф на ВВС, падаха самолети, хеликоптери и тогава дойдоха да ме молят да не го санкционирам", изтъкна премиерът.

Той обаче разказа, че тогава с Радев били приятели и заедно гледали учения.

"Не беше такъв човек, но явно дворците, палатите, скъпите дрехи променят хората, властта не е за всеки", добави премиерът, като подчерта, че не иска да се заяжда, защото е институционален човек.

Според него един държавен глава да тръгне да се кара с партийни лидери по телевизионните студия е под достойнството му.

Бойко Борисов направи тези коментари след тържествено отбелязване на 30-годишнината от създаването на СДС, на която присъства.

Бойко Борисов поздрави лидера на СДС Румен Христов

Снимка: Министерски съвет

"СДС направи революция и ни прати на правилния път, а ГЕРБ не само го бетонира, но го надгради. Когато бяхме малки и не си мислихме, че ще се занимаваме с политика - СДС беше нашата партия. Ако не беше СДС, още щяхме да маршируваме с комунистите по плаца", каза премиерът.

С Филип Димитров

Снимка: Министерски съвет

Той изрази задоволството си от избора на бившия премиер, конституционен съдия и едно от емблематичните лица на синята партия - Филип Димитров, за зам.-председател на Венецианската комисия.

С президента Петър Стоянов

Снимка: Министерски съвет

С Константин Тренчев

Снимка: Министерски съвет