Въпросът за ефективното разследване на главния прокурор се постави още преди повече от десетилетие, но чак в залеза на своето управление Бойко Борисов даде предложение в тази посока - и то в типичния си стил: за 20 минути. По този начин президентът Румен Радев коментира в ефира на bTV законодателните предложения за статута на Обвинител №1, които правителството лансира.

По думите му цялата идея за независим прокурор с единствена задача да разследва главния е започнала с нарушение на Закона за нормативните актове - без обществено обсъждане и без оценка на въздействието, а може и да се стигне до колизия с Конституцията.

"Начинът на реализация на тези идеи не се припокриват с моите, предполагам, и на много хора представи за демократичност на законодателния процес. Въвежда се нова мощна фигура, в някои аспекти - по-мощна от главния прокурор, а нея я няма в конституцията; тя се избира от прокурорската колегия на ВСС (председателствана от главния прокурор), а не е и ясно кой ще разследва този магистрат в случай, че наруши закона, посочи Румен Радев.

"Понеже тръгват в самото начало с предложение с нарушение на Закона за нормативните актове. Къде е общественото обсъждане, къде е оценката за въздействие? Освен, ако управляващите се мислят за непогрешими и за тях общественото мнение няма значение. Този въпрос и този проблем за ефективното разследване на главния прокурор, той се поставя от 10 г. И чак в залеза на своето управление господин Борисов решава изведнъж да даде предложение в типичен стил за 20 минути. Аз не искам да коментирам това предложение, защото вие знаете че президентът е в края на законотворческия процес, когато дойде при мен вече гласуваният закон, тогава си давам своето мнение. Аз с интерес ще следя дебатите в НС и за мен е интересното какво мислят българските народни представители по този законопроект. Първо, дали той е достатъчен да реши този проблем? Второ, дали не влиза в колизия с Конституцията? Ние вменяваме независимост на този нов прокурор, а по Конституция главният прокурор упражнява контрол, надзор за законност и методическо ръководство на всички прокурори? А Конституцията има върховенство над всички други закони. Какво е мнението на народните представители по факта, че се въвежда една нова, мощна фигура, в някои отношения по-силна от главния прокурор, а я няма регламентирана в Конституцията. И намират ли за нормално прокурорската колегия, която се доминира до главния прокурор да предлага и да избира неговия надзорник, при положение, че главният прокурор също гласува за него. И още въпроси - ако този нов независим прокурор наруши закона, кой ще го разследва? Може би пак главният прокурор. Проблемът е много по-дълбок и той няма да свърши с този законопроект. Неслучайно Венецианската комисия издаде препоръки за дълбоки промени, които да обхващат институционални промени, нови правила и най-вече еволюция на политическата култура. Явно това е непосилна задача в един вече презрял дебат", каза още президентът Румен Радев.

Той подчерта, че даже и ГЕРБ да не участват в консултациите за конституционни промени, които ще инициира, резултатът от дискусиите ще влезе в Народното събрание и там управляващите ще трябва да вземат отношение. "Там има много разумни хора и те приемат много от тези позиции, които споделям", отбеляза Румен Радев по отношение на ГЕРБ.

Българите ще заживеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплата.

"Ние трябва да преосмислим ролята и мястото на българските институции за преодоляване на колективната безотговорност и ерозията на държавността. Като казвам политиците, това са най-вече тези политици, които взимат управленски решения, които се разпореждат с бюджет, които определят приоритетите, които сключват договори за обществени поръчки. Има няколко важни инструмента, за да го постигнем. На първо място, това е непримиримостта на гражданите, които да изискват институциите да работят в тяхна полза, а не в полза на партии, бизнес кръгове и т.н. Вторият важен инструмент, това е свободата на медиите. Най-вече разследващите журналисти, които да разобличават корупцията. И третият най-важен инструмент - това е силен, независим съд, прокуратура и КПКОНПИ, които да отнемат незаконно придобито имущество, да запорират и много важно - да вкарват в затвора. Затова са важни тези промени, те са комплексни. Без тях ние няма как да въведем ред в държавата, да има законност, да има справедливост, да има свободна среда за бизнеса", допълни още президентът.

 Борисов полага неистови усилия да ни спаси от Борисов

Неведнъж съм казвал, че българите ще живеят достойно когато възпитат политиците си да живеят само от заплата; най-вече тези политици, които вземат управленски решения, разпределят бюджет и сключват договори за обществени поръчки, коментира президентът.

Той подчерта, че за целта са нужни няколко инструмента: непримирими граждани, свободни медии и разследващи журналисти и силни съд, прокуратура и КПКОНПИ, "които да отнемат и запорират имущество и, много важно, да вкарват в затвора".

В отговор на обвиненията, че говори "черногледо", държавният глава подчерта: "Аз говоря амбициозно и така трябва да разсъждава всеки българин, толкова сме изостанали от другите източноевропейски държави, трябва да направим много повече".

Когато му беше напомнено, че кредитния рейтинг на България се подобрява, той на свой ред отбеляза, че България вече е имала даже по-висок рейтинг - BBB+ в период 2006 г. - 2008 г., по времето на Тройната коалиция, а сега възстановяваме кредитния си рейтинг от 2013 г. (ВВВ).

По отношение на намаляването на външния дълг, Румен Радев призна, че има резултати, но също така припомни, че към 2009 г. той е бил по-малко от 10 млрд., за да започне да расте и през 2016 г. (с правителство, оглавявано от Борисов) да скочи до 28 млрд. "Днес излиза, че Борисов полага неистови усилия да ни спаси от Борисов, от провала на предишните му мандати", заяви държавният глава.

Президентът призова да не гледаме международните класации, а да използваме като измерител благополучието на българските граждани. По думите му трябва да се въведе навсякъде принципът на "конкурентност, прозрачност, отчетност и отговорност": "Трябва да си задаваме въпроса как строим, как ремонтираме, как обучаваме децата си (...) България е с ограничени ресурси, трябва да държим на качеството".

Стокадър от "Лице в лице"

С нашите пари плащаме руският газ да стигне до Европа

Амбицията на България трябва да е оставането ни на европейската газова карта като държава на транзит на газ след провала на "Южен поток". Не трябва да се съобразяваме със заплахите на Владимир Путин, а да гледаме интереса си по отношение на "Турски поток", каза държавният глава.

По думите му с нашите пари плащаме, за да може руският газ да стигне до Европа.

"Трябва да има много откровена оценка и мотивиране за формирането на цените, защото ние плащаме. Не виждам и анализ на оценката на риска", заяви държавният глава.

"Чувам, че ще можем да си върнем парите след 15 г. Това е много дълъг период. За толкова време ще се построят много терминали за втечнен газ. Надявам се най-накрая да се построи интерконекторът между Гърция и България и да може да има диверсификация", каза още Румен Радев.

На въпрос дали, ако кабинетът беше купил изтребители "Грипен", вместо американските самолети, щеше да се избегне конфликт между него и Борисов, Радев заяви, че за него типа самолет няма значение.

"Ако кабинетът беше решил да купи "Грипен" по начина, по който купи F-16, аз щях да съм същият върл противник. Българското правителство погази открития и честен конкурс, който да ни даде най-добри условия и това тепърва ще носи последствия", заяви президентът.

"Покрай F-16 ние сключихме и договор за индустриално сътрудничество, който е скрит. В него няма реални параметри и срокове. Ние трябваше да направим много повече. Предложих на Тръмп да направи така, че когато купуваме от тях, да има много стабилна подкрепа от американското правителство именно за индустриално сътрудничество и за трансфер на технологии, за да няма тази икономическа бездна", каза още Радев.

Той коментира и казаното от новата посланичка на САЩ у нас, че ще санкционират корумпирани държавници и техните семейства с отказ за издаване на визи.

Според Румен Радев никой не може да реши нашите проблеми с корупцията отвън.

"Трябва обаче да се отнесем със сериозност към едно такова намерение. Това е ясен знак от Държавния департамент, че в България има ненаказана корупция по високите етажи на властта", каза Радев.

Той уточни, че такива визови санкции има за страни като Иран, Пакистан, Еритрея, Нигерия и Камбоджа.

"Вкарването ни в една такава група е имиджова щета за нашата страна. Това няма как да не влияе с отношенията ни със САЩ", на мнение е той.

Защо не е подписал веднага указа за главния прокурор Иван Гешев

Президентът приповтори, че е нямало състезателна процедура. Тя липсвала и при строенето на магистрали и язовир. Нужна ни е конкурентност, прозрачност и отговорност, това е пътят, посочи президентът и допълни, че България е страна с ограничени ресурси и ние трябва да държим на качеството. Освен това той отбеляза, че се води от рационални, а не от емоционални мотиви. Очаквам гражданското общество да осъзнае своята сила, а не да моли. Импъйчмънта изобщо не ме интересува. За мен изобщо не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда, каза още Радев. Относно намеците, че полк. Георги Гешев, брат на Иван Гешев, е в неговата администрация, президентът заяви:

Полк. Георги Гешев е много по отдавна в НСО, преди Иван Гешев да стане главен прокурор. Той бе назначен още в началото на моя мандат. С отлични впечатления съм от него. Отдавна той не е част от моята пряка охрана", каза Радев и допълни, че прегръдките и целувките не са част от неговия репертоар.

Дали ще подпише указа за Сотир Цацаров като шеф на КПКОНПИ

Нека изчакаме процедурата, утре има пленум на Висшия съдебен съвет. Нека извървим процедурата, каза Радев и уточни, че никога не е съобщавал предварително такъв род информация.