След като на пленума миналата седмица политическият доклад на БСП беше върнат за доработка, днес той беше представен в окончателен вид. За пръв път документът не беше прочетен от лидера, а от оглавяващия работната група Валери Жаблянов. 

В страната не се реализира очакваният "протестен вот", се посочва в доклада с название "За резултатите от преминалите избори за членове на Европейския парламент и готовността на БСП за предстоящите местни избори".

Всички снимки от Конгреса вижте тук >>

"Не успяхме да превърнем изборите от "европейски" в "национални" - като своеобразен "вот на недоверие" срещу правителството на Бойко Борисов. Разположението на политическите сили в национален мащаб се запазва каквото беше след парламентарните избори след 2017 г. И двете водещи партии в страната намаляват своя резултат приблизително два пъти на сегашните избори. Разликата между нас и ГЕРБ и в процентно отношение практически е същата (5,5 процента през 2017 г. и 6,8 процента сега)", посочват социалистите.

БСП не успя да постигне основната си цел - да спечели изборите за Европейски парламент и да предизвика предсрочни парламентарни избори, се казва още в доклада. От партията отчитат, че не са успели да мобилизират гласоподаватели извън твърдото си ядро, което на моменти дори било объркано между разнопосочните послания от различните кандидати.

БСП пропусна възможността да предложи идеите си на българското общество и остана при ежедневния дебат за злоупотреби и за деформациите на нашето държавно управление, пише още в доклада. Този акцент на кампанията предизвика, от една страна спад на доверието в управляващата партия, но, от друга, консолидация на партийното ядро на ГЕРБ и демотивация за участие в изборите на т.нар. периферия на избирателите, сочи анализът.

Не успяхме ефективно да противодействаме на включилия се активно в кампанията министър-председател през последните две седмици, посочват още от БСП.

Според социалистите ключов фактор в кампанията се е оказала и масовата злоупотреба с административен ресурс и бюджетни средства в полза на кампанията на ГЕРБ.

На изборите за Европейски парламент БСП не са използвани пълноценно и възможностите на президента на ПЕС Сергей Станишев.

"Безспорно трябва да отбележим ръстът на подадените за БСП гласове, както и спечелените пет мандата, постигнатите първи места в Монтана и Ямбол и на областно ниво в Плевен и Добрич", се казва още в доклада на БСП. В разпределението на гласовете за БСП по места може ясно да се открои потенциал за успешно представяне на местните избори в общините при издигане на подходящи кандидатури за кметове, партийно и политическо единство, ясни ангажименти към проблемите на местното самоуправление, смятат социалистите.

"Ние, БСП, трябва да се утвърдим във всяка община като носители на друго качество на живот за хората, които не са облагодетелствани от общински пари и разходи, нямат достъп до невидимите користни стимули на местната власт и искат бъдеще за себе си и децата си", посочват социалистите и отбелязват, че на предстоящите местни избори следва да обявят своите изцяло социални цели.

"Трябва да намерим пътя към победата на БСП, той не е намерен", коментира Валери Жаблянов в края на доклада. Той отбеляза, че социалистите са работили на европейските избори, но пътят на победата не се е разкрил пред тях.

След като прочете доклада, Валери Жаблянов отрече да издигал кандидатурата си за лидер на БСП, както се заговори преди дни, че той ще бъде един от претендентите за поста на Корнелия Нинова.

"Не съм направил никакво лично изявление по повод за издигане на кандидатура за председател на НС на нашата партия. Такъв избор за днес не беше предвиден. Днес беше гласуван вот на доверие на практика на сегашния председател", поясни членът на ИБ на БСП пред конгреса.

"Така че изборите за председател са отделна тема, която се разглежда отделно. Това кога да се избира, какъв да бъде той, накъде да ни води, ще го решат всички членове на БСП", припомни той за уставната промяна за прекия избор на председател на партията. Жаблянов припомни, че за бъдещето на страната са важни не вътрешните противоречия в БСП, а онова, което ще предложат на гражданите за местните избори.