Пресцентърът на ДПС разпространи видео от първото заседание на Централното оперативно бюро под ръководството на Ахмед Доган, откакто той пое отново оперативно партията. Почетният председател се завърна след оставката на бившия лидер Мустафа Карадайъ, подадена изненадващо на 7 ноември.

Централното оперативно бюро на ДПС проведе днес редовното си заседание под председателството на почетния председател д-р Ахмед Доган и председателя на парламентарната група Делян Пеевски, гласи прессъобщението на партията.

Видеото е публикувано в профила на партията във Фейсбук без звук, макар на кадрите да се вижда, че Доган говори пред членовете на ЦОБ.

Доган ще ръководи партията лично до избора на нов председател през февруари, а до момента единствената анонсирана кандидатура е тази на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, обявил я миналия петък след Централния съвет, на който Доган не се появи заради грип.

От кадрите, публикувани от пресцентъра на Движението, става видно, че Доган ръководи заседанието на ръководството от своя дом в Бояна, по-известен като Сарая, а редом до него на масата в залата са седнали само Пеевски и зам.-председателят на ПГ Халил Летифов.

В дневния ред бяха заложени обсъждането на оперативната подготовка на ДПС за предстоящата отчетно-изборна конференция, актуални вътрешно-политически въпроси, предстоящото обсъждане в парламента на Закона за държавния бюджет и приоритетните стратегически теми за ДПС, свързани с преодоляването на демографската криза, уточняват от ДПС.

Отново днес председателят на ПГ на Движението Делян Пеевски, заедно с председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев, който е завършил и богословие, беше на среща с митрополитите в Светия синод. Владиците се срещнаха още с президента Румен Радев и със социалната министърка Иванка Шалапатова.

"Държавата трябва да има грижата за Българската православна църква (БПЦ), защото за нас най-важна е грижата за хората", каза председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски на среща с митрополитите от Светия Синод на БПЦ в Синодалната палата, съобщиха от пресцентъра на ДПС.

"Искам да сте осигурени така, че храмовете да са светли и топли, а вие да работите за укрепването на вярата на миряните, подчерта Пеевски. "Подкрепата от нас я имате за всичко, което ще ви даде възможност да изпълнявате мисията си да укрепвате вярата на православните християни, храмовете да са отворени за хората, а свещениците да имат достойни възнаграждения", добави той.

На срещата, която се проведе по молба на Делян Пеевски и председателя на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев участие взеха Високопреосвещените митрополити Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Западно-и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил и Доростолски Яков, съобщава пресцентърът.

Снимка: ДПС

Пеевски декларира пълна подкрепа от страна на държавата и парламента за Църквата. Той пое ангажимента да бъде осигурена и обезпечена работата на българската църква чрез закона за държавния бюджет, както и съдействие по всички теми, поставени от Светия синод.

На срещата бяха очертани конкретните възможностите за оказване на подкрепа от страна на държавата, свързана с предстоящото приемане на държавния бюджет за 2024.