На свое заседание Общопартийната контролна комисия на БСП с мнозинство от 17 За и 2 въздържали се реши, че Кирил Добрев и Калоян Паргов не могат да вземат участие в заседанието на Националния съвет на БСП и да гласуват на днешното заседание, съобщиха от столетницата. 

Националният съвет на БСП ще обсъди слабите резултати на изборите на 2 октомври и бъдещите решения. На заседанието ще бъде решено дали ще бъде свикан Конгрес на партията.

Кирил Добрев бе изключен от партията, но ВКС отмени това решение. Съдът възстанови Добрев, като постанови, че е бил незаконно отстранени от ръководството на партията.

В сигнал към прокуратурата срещу Корнелия Нинова, Добрев посочи, че тя и още двама социалисти са възпрепятствали неговата работа и това да гласува по време на Националния съвет преди време. Той е бил допуснат само да присъства, като Нинова е заявила, че неговият глас няма да се зачита. Днес обаче Добрев не бе допуснат и до участие на Националния съвет. 

На влизане в сградата на "Позитано 20" той отново разкритикува ръководството на партията като заяви, че, две партии са откраднали всички послания на БСП. "За съжаление това ръководство изпразни партията от съдържание и много скоро ще поеме по пътя на СДС и ще стане една брошка на ревера на Кирил Петков и Асен Василев", каза пред bTV Добрев. Според него БСП с това ръководство няма да просъществува дълго. "Трябват нови свежи лица, които да изведат партията от кризата", заяви Добрев и добави, че "за съжаление БСП с това ръководство няма как да излезе от кризата", заяви Добрев. 

Бившият председател на БСП-София София Калоян Паргов обяви още през юни, че си иска мястото в Националния съвет на партията след решението на съда.

Снимка: Булфото

Паргов беше наказан в средата на февруари от партийното ръководство с едногодишна забрана да членува в ръководните органи на партията. Така той трябваше да се раздели с поста лидер на БСП-София, както и с членството си в Националния съвет на столетницата, а начело на столичната соцорганизация беше избран Иван Таков. Съдът го възстанови със същия аргумент - незаконно отстранен от ръководството на партията.

След като решението на Националния съвет днес бе взето Паргов заяви пред журналисти:  В тази страна има закони и решенията на съда не подлежат на обжалване и тълкуване. 

Хем сме членове на Националния съвет, хем сме без право на глас, допълни той. БСП започва да се превръща в секта, в която от единствено значени е какво ще каже главният шаман, каза още Паргов.

Чух един абсурд, че не може съдът да се меси в живота на една партия. Но животът на една партия започва и приключва с решение на съда, иначе сме просто една кръчмарска група, която е решила да прави партия.

Явно страхът е много голям, защото набира сили гневът на тези, които искат промяна, коментира още Паргов.

"Националният конгрес трябва да се свика, за да може, като най-висш орган, да обсъди тази унизителна ситуация, в която е изпаднала партията. Вече сме стигнали до едноцифрен резултат на изборите", заяви той. Според Паргов БСП се е превърнала в лидерска партия.

А Кирил Добрев обясни, че могат да присъстват, но не могат да участват в гласуването. Недопуснатите били петима, защото на "Позитано" сега се сетили, че има наказание от юли за част от групата от Пловдив, сред която и Георги Търновалийски.

Не може да участва в гласуване и кмета на Перник, защото е заявил намерение да напусне Националния съвет, каза още Добрев.

Самият Станислав Владимиров обяви преди началото на заседанието намерението си да се махне от пленума, защото промени не се случват.

От опозицията в социалистическата партия поискаха оставката на лидера Корнелия Нинова и организираха подписка за насрочването на конгрес за избор на председател на БСП. Има вече 90 подписа.

Още след изборите Корнелия Нинова заяви, че категорично няма намерение да подава оставка. Смята, че оставката ѝ се иска от хора, които през цялата кампания са работили срещу БСП.