Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Вълчанов е освободен от длъжност със заповед на служебния министър-председател Гълъб Донев, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

На поста е назначен досегашният заместник-изпълнителен директор на Агенцията Иван Шиков. Промяната е по предложение на министъра на земеделието Явор Гечев.

Христо Вълчанов беше назначен за изпълнителен директор на БАБХ на 5 октомври със заповед на Гълъб Донев на мястото Христо Даскалов. Преди това Вълчанов изпълняваше длъжността заместник изпълнителен директор на Агенцията. От юли 2021 г. до януари 2022 г. той беше изпълнителен директор на БАБХ.

Земеделският министър обясни освобождаването му с думите: "Отстраняването на Христо Даскалов от Агенцията по храните е свързано с редица неща, които се случиха за един ден. Уволнил е и е назначил по спешност хора, а не ме е уведомил. Освен това ще е и народен представител".

Според самия Даскалов обаче истинската причина за освобождаването му е казусът "Капитан Андреево".

Тази сутрин от "Продължаваме промяната" внесоха сигнал в ДАНС срещу шефа на БАБХ за установени бездействия по граничния контрол на ГКПП "Капитан Андреево". От партията смятат, че това е една от причините за неприемането ни в Шенген.

"Технически България е готова, но нас ни се каза ясно от Нидерландия, че България има сериозен проблем - с корупцията и сериозен проблем с прилагането на закона и правовата държава по принцип. Правителството "Петков" започна много мащабни промени, за да възвърнем доверието както у българските граждани, така и у нашите партньори от ЕС. Акцията на "Капитан Андреево" беше, за да видят нашите европейски партньори, че една от най-големите сухопътни граници на Европа е отново сигурна за внос и износ на плодове и зеленчуци. За съжаление инициативата поета от кабинета Петков за опазване на границите изглежда саботирана от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Сигналът, който ще внесем, касае бездействието на тази институция по отношение на всички мерки, които ние взехме това нещо да не се връща отново", обясни депутатът Даниел Лорер.