Организацията излезе с остра декларация срещу призивите да не се връща старото българско име на Димитровград – Цариброд.

Поводът за тази декларация са опитите от страна на Български антифашистки съюз (БАС) и Българската социалистическа партия (БСП) да саботират процеса по преговори, който протича в момента между България и Сърбия, за връщане на старото българско име на Димитровград.

С връщането на името Цариброд ще бъде възстановена поне частица от една историческа справедливост, отнасяща се до българите в Западните български покрайнини. Всичко това се случва след като председателят на Народното събрание Димитър Главчев запозна президента на Сърбия Александър Вучич с искането на жителите на Димитровград техният град да си върне старото име Цариброд.

Веднага след това Българският антифашистки съюз (БАС) е изпратил писмо до президента на Сърбия Александър Вучич, в което го призовава да не удовлетворява молбата на председателя на българското Народно събрание Димитър Главчев.

За финал на писмото от БАС обявяват Георги Димитров за политика с „най-голям принос за дружбата и приятелството между нашите два народа“, което също е една от причините да се разгневят младите войводи.

В декларацията си Националният младежки комитет на ВМРО заявяват остро и категорично, че за пореден път тази организация, която не е тайна и е под шапката на БСП, доказва, че води открита борба срещу българщината.

Не, Георги Димитров не е български герой. Той предаде българската кауза, за която загинаха милиони българи. Потъпка идеала за силна и обединена България и го продаде за жълти стотинки на Коминтерна.

Този човек не заслужава град да носи неговото име нито в България, нито в днешна Сърбия, категорични са от ВМРО.