Съществува риск българи с двойно гражданство в Русия да бъдат мобилизирани. Това съобщи пред журналисти служебният министър на отбраната Димитър Стоянов малко преди началото на Съвета по сигурността.

"Говоря за граждани, които са с българско и руско гражданство в Русия. Да, те могат да бъдат мобилизирани", обясни Стоянов и посочи, че не може да посочи точния брой на тези граждани.

Той отново беше категоричен, че пряка заплаха за страната ни във въвличане на конфликта с Украйна няма, но има рискове за националната сигурност.

"Всяка промяна в геополитическата обстановка води съответните притеснения. Разбира се, че има притеснения", коментира Димитър Стоянов след въпрос относно очакваното в петък анексиране на четири области в Украйна.

По думите на военния министър дали обрат ще има във военните действия в Украйна, зависи от броя на мъжете, които ще бъдат мобилизирани.

Обратът във войната в Украйна, ако въобще го има, ще дойде от мобилизацията. Но е много важно колко души ще бъдат мобилизирани. Ако те са 300 хиляди, не очаквам кой знае какъв съществен обрат. Това, което се чува и излиза по медиите за милион-милион и повече - тогава съотношението на силите ще бъде коренно различно и е възможно да възникне обрат. Но нека да изчакаме и да видим", отбеляза Стоянов.

Той посочи още, че основният риск, който съществува в Черно море, в момента са дрейфащи мини.

В коментар за срещата си с посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко, министър Стоянов каза, че в разговора отново е бил повдигнат въпросът за предоставяне на конкретен вид въоръжение на Украйна. Отговорът ми беше кратък и ясен - има решение на парламента, ние няма как да го погазим, каза Стоянов, но отказа да уточни какво въоръжение иска украинската страна, само посочи, че става въпрос за тежко въоръжение, не леко стрелково, нито боеприпаси. Позицията ми е, че тежко въоръжение, докато аз съм министър, няма как да дам, и докато няма и промяна в позицията на парламента, каза Димитър Стоянов.

На въпрос дали ще предложи на премиера промяна в мерките за сигурността на страната, той отговори следното:

"Не считам, че към момента трябва да се правят някакви промени в предприетите мерки, но нека все пак да чуем докладите на службите".

Служебният военен министър коментира и случая с пострадалия край авиобаза "Безмер" пилот на самолет СУ-25.

"Мога да ви кажа, че посетих полковник Дончев във ВМА, чувства се добре, ще остане под наблюдение. Т.нар. черна кутия е открита, на външен вид няма повреди по нея, очаква се нейното разчитане да започне днес и да приключи тогава, когато има пълната информация. Ще бъде разчетена в България", каза още Стоянов.

Той беше категоричен, че проблеми с пистата в "Безмер" няма и че няма как падането на самолета да е саботаж.

"Над 30 задачи има изпълнени за годината. Това е 2-ра задача за деня на пилота", отбеляза Стоянов.

По думите му по време на срещата с посланика на Украйна отново е била повдигната темата за помощ от страна на България под формата на оръжия. 

"Въпросът беше повдигнат за конкретен вид оръжия, отговорът ми беше кратък и ясен - има решение на парламента, ние няма как да го погазим. Искат тежко въоръжение, тежко въоръжение, докато съм аз министър, няма как да дам и докато няма промяна съответно и в позицията на парламента", категоричен беше служебният министър на отбраната.