Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов представя приоритетите си и алармира, че изтребителната авиация е в изключително тежко положение.

По думите му съществува реална опасност да не можем да си охраняваме въздушното си пространство сами следващите 3-4 години. 

"МиГ-29 позволява изтребително дежурство до средата на 2023 година. 6 броя двигатели ще бъдат ремонтирани в Полша. В следващите 3-4 години има риск да не можем да носим дежурствата си. Причините са войната в Украйна, невъзможността от ремонти и забавянето на първата доставка американски изтребители", допълни той.

България разчита все още само на съветските изтребители МиГ - 29, които заради липсата на възможности за поддръжката им може да се наложи да бъдат приземени.

"Имал съм срещи с посолства на различни страни. Изпратили сме писма с искане на информация дали можем да получим изтребители на лизинг. Тази информация ще бъде представена в следващата комисия по отбрана в следващия парламент", подчерта Димитър Стоянов.

Според оценката на МО това може да стане в средата на следващата година.

"При нас ще има приемственост", обеща Стоянов. 

Димитър Стоянов представи и своя екип в лицето на заместник-министър Теодора Генчовска и Катерина Граматикова. Той увери, че няма да извършват промени, ако няма доказани злоупотреби.

Министърът ще предложи от бюджета през 2023 година 2% да бъдат отделени за модернизацията на армията. Това ще осигури над 100 млн. лева допълнителни средства. Служебният министър на отбраната подчерта, че няма модерна армия без достатъчно финансово осигуряване. "Това, че е служебен кабинет, не значи, че ние не трябва да спазваме законите. Законите не правят разлика между служебен и редовен кабинет. В тази връзка ние ще участваме в подготовката на бюджетната процедура, в която ще заложим 2 % от БВП да бъде заделен за разходи за отбрана още през 2023 г. Това е едно от условията, за да искаме по-ускорена модернизация на Българската армия. Както знаете има план от 2014 г. до 2024 г. да достигне 2 %. Нашата цел е тези 2 % да бъдат достигнати още през следващата година", коментира Димитър Стоянов. Стана ясно, че Министерството на отбраната ще инициира създаването на набирателна сметка - Фонд за отбрана. "Целта на тази сметка е всички средства, които в края на годината не са реализирани по проектите за модернизация, да се натрупват в тази набирателна сметка и следващата година да могат да се използват", каза Стоянов. Той обясни, че сега тези средства се връщат в централния бюджет и следващата година се отпускат на Министерство на отбраната. По думите му те са крайно недостатъчни.

Като спешни проекти Стоянов определи проекта за придобиване на бойна техника за батальонна група, както и офертата за втория транш F-16. "Парите, които са платени август месец 2019 г. за първите 8 самолета авансово, се намират в доверителен фонд, а няма открита сметка във Федералната банка, където е можело тези средства да се използват и да носят дивиденти на страната ни. Затова казах, че са правени опити от министър Каракачанов, от министър Панайотов, тази сметка да бъде открито. Документи са подавани, но не са минали по една или друга причина ратификация", заяви още Стоянов. По думите му те не са гласувани от Народното събрание и не са влезли в дневния му ред.

По проекта за придобиване на нови бойни самолети имаме оферта за втория транш от осем самолета F-16. Подготвили сме проект за инвестиционен разход, който трябва да бъде внесен в Министерския съвет, а след това и в Народното събрание, каза още Стоянов.

Надяваме се да успеем до края на срока на офертата в края на ноември, но сме разработили и резервен вариант - до 15 декември, и вече сме отправили такова питане към американската страна, добави той.

Служебният министър на отбраната съобщи още, че по проекта за патрулни кораби се подготвят договори за закупуване на въоръжения. "Първият договор ще бъде разписан в средата на август, за другите въоръжения - до средата на септември, но с това не се изчерпва дейността по този проект", посочи Димитър Стоянов.

Служебният министър на отбраната ще инициира и законодателни промени. "Както знаете през 2010 г. в Закона за отбраната и въоръжените сили бяха въведени прагове. Министърът да дава разрешение за инвестиционни проекти до 50 млн. лв., Министерски съвет с решение между 50 и 100 млн. лв., а Народното събрание над 100 млн. лв. Само за последната година инфлацията е 17 %. Това ограничава възможностите на внасянето на инвестиционни проекти по тези прагове. Считам, че е необходимо тези прагове да бъдат осъвременени, а да не кажа и да бъдат премахнати", добави още Стоянов. Той коментира, че личният състав също ще бъде в полезрението на служебното управление. "Подготвяме актуализирана наредба 22 за компенсаторните квартирни средства на военнослужещите", каза Стоянов и поясни, че целта е от септември военнослужещите да получават актуализираните необходими финансови средства.