Областният управител на Пловдив област Ангел Стоев проведе поредица от срещи, свързани с подготовката на парламентарните избори в района, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Първата среща беше с директора на Областната дирекция на МВР-Пловдив старши комисар Димитър Балев и началника на "Охранителна полиция" комисар Костадин Костов, а след тях и с директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив д-р Сийка Димчева.

Полицията ще активизира работата по подготовката на изборите, така че да се гарантира тяхното нормално провеждане, стана ясно след срещата на Стоев с Балев. Взети са всички мерки за честното и прозрачно протичане на вота, в това число и за пресичане на евентуални опити за купен и контролиран вот.

"С директора на РЗИ-Пловдив направихме преглед на ситуацията като в момента не се наблюдава ръст на заболелите, дори се очаква затихване в средата на септември. Затова на този етап общата ни оценка е, че епидемичната обстановка няма да окаже съществено влияние върху изборния процес", каза след срещата с д-р Димчева областният управител. И припомни, че според Картата на епидемичната обстановка Област Пловдив е в т. нар. "Етап 1".

В момента в Пловдивска област са в сила временни мерки като най-важните са: носене на защитна маска в лечебни и здравни заведения, в обектите за предоставяне на социални услуги и в градския транспорт, спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 м и засилена хигиена.

По време на разговорите д-р Димчева е казала, че РЗИ-Пловдив разполага с всички видове ваксини. По думите й основно хората си поставят бустерни дози. Няма проблем и с болничните легла. За деня на изборите за карантинираните лица ще бъдат осигурени мобилни урни. В болниците ще има разкрити отделни секции за пациенти с COVID-19.

Областният управител продължава и срещите си, свързани с осигуряване на зали за 16-а районна избирателна комисия (РИК) Пловдив-град и 17 РИК Пловдив-област. Обсъждат се няколко варианта, но нито един от тях не е окончателен на този етап.