Кризи, хляб и зрелища, и нови коалиционни конфигурации прогнозираха в студиото на БНТ социолозите Димитър Ганев и Първан Симеонов.

"Една власт се конструира на хляб и зрелища. Поради икономическата ситуация хляб няма много. Оставката на Иван Гешев във ВСС ще бъде пореден епизод от зрелищата. Ефективността на тази съдебна реформа ще бъде много ниска", коментира пред БНТ социологът от "Тренд" Димитър Ганев. Той констатира, че след ареста на лидера на опозицията Бойко Борисов е много трудно управляващите да влзат в разговора за съдебната реформа.

"Съдебната реформа първо ще стигне до ликвидиране на спецправосъдието и след това ще започнат символни актове за оставката на Иван Гешев, който бе избран с 2/3-ти мнозинство от същия състав на ВСС. Дори да отпаднат 2-3 гласа, опитите за оставка на Гешев са символни актове", прогнозира той. Ганев заключи, че разпитите ще са сага, която ще наблюдаваме през целия мандат на кабинета "Петков", като припомни, че оттласкването от прокуратурата ще бъде политическата линия, тъй като "Продължаваме промяната" е базирана на вълната от протестите преди две години.

"Гешев ще дава битка, управлението ще се мъчи докрай срещу главния прокурор и бившите управляващи. Ако така продължи, то това правителство рискува да влиза от кризи в кризи", е прочитът на колегата му от "Галъп" Първан Симеонов.

Така, докато управляващите ще справят със "спешното", може да забравят най-важното. "Важното е опитът България да се оттласне малко от политическото деление и да вземе стъпало нагоре", коментира Симеонов, като прогнозира, че ако това не стане, ще се смъкнем с едно стъпало надолу, към противопоставянето и делението на обществото от времето на 90-те.

Снимка: Булфото

"Отново говорим ще даваме ли военна помощ, отново водим битки за паметници", обобщи обществено-политическата ситуация той на фона на войната в Украйна. "България вече може да е субект - ние може да предложим да сме зона за преговори за войната, както и да пазим интереса си за Македония", коментира социологът. България може и трябва да го прави, за да има собствена тяга, убеден е социологът.

"Не може да се обясни защо ще направим голямата крачка за Македония, след като те не изпълняват и елементарни договорки", обобщи Първан Симеонов по темата за еврочленството на Скопие.

Според него има две желания в обществото - или да спрат да се карат, или голям авторитет да се наложи. Третият вариант е радикализация, фашизация. Коя е онази власт, която може стабилно да управлява България, е въпросът, според Първан Симеонов.

Димитър Ганев пък отбеляза, че ерозията в политическия живот е започнала още през февруари. Той прогнозира, че сред някои от участниците в управляващата коалиция ще се зададе въпросът не е ли по-добре тя да бъде напусната.

Номинацията за гуверньор на Българската народна банка (БНБ) е първият много сериозен казус, който отваря огромна пукнатина в този кабинет - дава се началото на ад хок мнозинствата в парламента, което е първата сериозна пукнатина", констатира Ганев. В същото време анализаторът подчерта, че отговорните фактори едва ли искат натовска държава да е без кабинет по време на война, която се води в близост до нейната граница.

Според Първан Симеонов при сегашната политическа ситуация всички мнозинства стават на каша, доверието към партия "Възраждане" расте, ДПС и ГЕРБ стоят там, където са.

"Разделението Изток-Запад помага на ГЕРБ да излезе от изолацията и Борисов разказва за себе си като западен. Той, като премиер беше по-голям балансьор от Петков", коментира Симеонов. Вариантите при спад на доверие към това правителство са или налагането на нови коалиции, или да се обърне поглед към президента Румен Радев.

Според него има две желания в обществото - или да спрат да се карат, или голям авторитет да се наложи. Третият вариант е радикализация, фашизация. "Коя е онази власт, която може стабилно да управлява България, е въпросът", според Първан Симеонов. По думите на Симеонов партията на Мая Манолова няма да е ново явление в политическия ни живот, ново ще е партия на бившия служебен премиер Стефан Янев.

Според Димитър Ганев предизвикателствата са огромни. Новите две формации на Мая Манолова и евентуалната партия на Стефан Янев влизат на две полета, които останаха сираци. Манолова се е запътила към лявото политическо пространство, а Янев влиза на полето на центъра, но не е крайността на "Възраждане".