Парламентът прие оставката на министъра на правосъдието Данаил Кирилов и гласува неговото място да заеме Десислава Ахладова. "За" гласуваха 98 депутати, 45 бяха "против", 1 въздържал се.

Почти без дебат бе гласувана смяната.

Депутатът от БСП Георги Свиленски отново поиска в парламента за гласуването на тази смяна да дойде премиерът Бойко Борисов, но искането му остана без реплика.

Депутатът Крум Зарков посочи, че е много важно да се знае дали Данаил Кирилов си тръгва, защото не може да пише във Фейсбук или защото не може да пише Конституция, за да се знае какво да се изисква от следващия. Зарков припомни, че мониторингът на България от ЕК не е свален.

След гласуването новият министър Десислава Ахладова се закле, тя каза кратко: "Само благодаря за оказаната ми отговорност, надявам се, че ще оправдае доверието".

Данаил Кирилов подаде сам своята оставка след свое изявление, в което обясни пред медиите, че има списък с имената на всички, които го наричат Барни Ръбъл във Фейсбук.

Веднага след това в социалната мрежа бе създадена група с такова име, която за броени часове набра хиляди последователи.

След това Кирилов подаде оставка. Преди да се стигне до това премиерът Бойко Борисов сам забрани на министъра на правосъдието да пише постове във Фейсбук, след като в свой пост той оприличи акцията на съпредседателя на Демократична България Христо Иванов в резиденцията на Ахмед Доган в Росенец като Спондж боб квадратни гащи.

Новият министър Десислава Ахладова е завършила право в ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград през 1997 година и цялата ѝ кариера, преди да стане заместник-министър, е преминала в съда. Била е съдия в Районен съд - Перник и достига до поста заместник-председател. Влиза в правосъдното министерство първо като заместник на Цецка Цачева, а след това и на Данаил Кирилов, като в ресорите й е Агенцията по вписванията.

След клетвата Ахладова даде брифинг в парламента за медиите, за да обясни какви ще са приоритетите й като министър. Неин основен приоритет ще е реализирането на електронно правосъдие.

За себе си Ахладова посочи, че е започнала от най-ниското стъпало на съдебната власт като младши съдия, след което е била районен съдия, заместник-председател и по-късно председател на Районен съд - Перник. От 23 май 2017 г. Ахладова е заместник-министър на правосъдието и отговаря за Агенцията по вписванията, българското гражданство, Инспекторатът, Бюрото за правна помощ, дейността на нотариусите, частните съдебни изпълнители, държавните съдебни изпълнители.

Относно проекта за промени на Конституцията, предложен от ГЕРБ, министър Ахладова посочи, че с предложенията на практика се реализират голяма част от препоръките, които продължават реформата в съдебната власт на Венецианската комисия и на ЕК. Тя даде пример с разделянето на ВСС на Съвет на съдиите и Съвет на прокурорите и премахването на Пленума, което по думите й е било една от основните препоръки през 2017 г. на Венецианската комисия.

Снимка: БТА

Другият поставен въпрос бе - влиянието на министъра на правосъдието по отношение на съдебната власт и кариерните назначения на съдии и прокурори. С измененията, които се предвиждат - този проблем, който бе поставен 2015 г., също е разрешен, коментира тя.

За мотивите на министър Данаил Кирилов да напусне поста, Ахладова заяви, че те са лични. Относно подкрепата на коалиционните партньори на ГЕРБ, Ахладова заяви, че те също са били "за" нейната кандидатура.

За спорната тема за промени в Конституцията Ахладова бе категорична, че първо трябва да се постигне политически и обществен консенсус и едва тогава да бъдат приемани промени.

Новият министър коментира и появилите се публикации за закупено от нея жилище на преференциални цени. "Жилището ми се намира в кв. "Свобода", 82 кв. м. е и е изцяло закупено с ипотечен кредит, финансирано е от банка", каза Ахладова и изтъкна, че стойността на жилището й е многократно над данъчната оценка.