Министерският съвет внесе в парламента новите предложенията за персонални промени в състава си. На мястото на подалия оставка правосъден министър Данаил Кирилов влиза Десислава Ахладова, досегашна негова заместничка.

Промените ще бъдат гласувани в Народното събрание утре като трета точка от дневния ред.

Първоначално от НФСБ се възпротивиха срещу оставката на Кирилов, като Валери Симеонов дори заяви, че той е изключително честен човек и е принесен в жертва "заради медийни публикации и заради натиска на една шепа кресливи кандидати за власт", което му напомняло "варварските племена, когато се пренасяли човешки жертви с молитва за дъжд".

Данаил Кирилов, който дни преди това беше част от екипа, който писа новата Конституция, предложена от ГЕРБ, подаде оставка като министър на 26 август след разговор с премиера Бойко Борисов. Тогава той не посочи конкретни мотиви. По-късно той коментира лаконично пред медии, че решението е изцяло негово, но не пожела да каже нищо повече.

Десислава Ахладова е завършила право в ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград през 1997 година и цялата ѝ кариера, преди да стане заместник-министър, е преминала в съда. Била е съдия в Районен съд - Перник и достига до поста заместник-председател. Влиза в правосъдното министерство първо като заместник на Цецка Цачева, а след това и на Данаил Кирилов, като в ресорите й е Агенцията по вписванията.

Цялата биография на Ахладова можете да видите на сайта на министерството.