Да има ли многомандатен избирателен район в чужбина обсъждаха депутатите във втория ден от дискусията по промените в Изборния кодекс на второ четене. Председателят на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова аргументира първоначалното им предложение за отпадането на текстовете с факти.

Според нея към момента няма яснота как се изготвят избирателните списъци, дали това да става с активна регистрация, защото липсват много данни в нашите задгранични мисии и във Външно министерство за това колко точно български граждани в коя страна са се установили. Вторият въпрос е, ако се създаде район "Чужбина", той колко мандата ще има, каза тя. "Трябва всички заедно с математическа обосновка и калкулация да знаем откъде в територията на страна ще се отнемат мандати, за да се запълнят тези, които ще дойдат от чужбина. Какви кандидатски листи и на какъв принцип ще се попълват и как българските граждани в чужбина ще излъчват своите народни представители? Каква ще бъде пропорцията на мандати, защото най-малко е те да са задължително 4? До момента тези въпроси не са получили никакъв отговор", обясни Атанасова.

"Това беше част от аргументите аз да предложа такова отпадане на един мъртъв текст, защото той не произвежда резултат след приемането му. Никой от ЦИК не е предложил методика, която да обсъдим. Това няма нищо общо с възможността на българските граждани да гласуват в чужбина", заключи Десислава Атанасова. Тя посочи още, че първоначалното предложение на ГЕРБ за намаляване на броя на заявленията в чужбина до 40 е било направено заради данните, че много малко хора отиват да гласуват, въпреки че са подали заявление, а държавата харчи огромен ресурс за изпращане на свои представители, машини и протоколи. Атанасова обаче потвърди, че ГЕРБ вече не подкрепят тези свои предложения, които направиха между първо и второ четене, и вече не стоят зад закриването на обществения съвет и премахването на МИР "Чужбина".

Асен Василев от ПП се съгласи, че именно ЦИК е тази, която трябва да изработи методологията. "След като в Изборния кодекс е прието да има такъв район в чужбина още преди два парламента, досега трябваше ЦИК да е изработила такава методология", коментира той. "Може би щеше да бъде добре да кажат какво са разработили, докъде са стигнали. Ако има законодателна пречка за МИР в чужбина - да ни кажат каква е. Ако няма, на следващите избори трябва да има", каза съпредседателят на ПП. "Ако ЦИК не са готови с това, би било добре това да знаем сега, да не се окаже, че март месец ЦИК не могат или не знаят да организират МИР "Чужбина", добави Василев, намеквайки, че в първия пролетен месец може да има избори, след като президентът заяви, че няма да допусне такива да се организират през януари и февруари.

Настимир Ананиев пък се обърна към ГЕРБ, че след като няма методика и трябва да спестим средства от вота в чужбина, няма по-удобен момент да въведем електронно и дистанционно гласуване. "Аз подкрепям един район за ЕС и един за извън ЕС - нека да говорим за електронно и дистанционно гласуване, ето така ще спестим ресурс", заяви Настимир Ананиев. Тезата му подкрепи и Мартин Димитров от ДБ.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък репликира Атанасова, че не трябва ГЕРБ да се отказва от първоначалните си предложения за премахване на район "Чужбина" и отпадането на обществения съвет. "Трябва да подкрепите вашето предложение, защото има една двойственост", отбеляза той по адрес на ПП и тяхната идеята за един район в ЕС и един извън ЕС. "А в текстовете предлагат на изборите да участват българи, живели последните 6 месеца в страната. Конституцията казва, че всички граждани над 18, които не са под запрещение, имат право да гласуват. От една страна яростно защитавате район "Чужбина", от друга страна - 6 месеца в страната. Тази двойнственост не върши работа", отбеляза лидерът на ДПС.

Според Карадайъ пък общественият съвет към ЦИК с нищо не е подпомогнал до момента комисията и по-скоро обърква хората с изказването на различни мнения от името на избирателния орган. "Отпадането на съвета в конкретния случай би допринесло за яснотата на процеса, отколкото да навреди", настоя Карадайъ.

Снимка: БТА

От ДБ и ПП реагираха, че това е само консултативен орган, а закриването на обществения съвет заглушава гражданското общество и контрола, който той упражнява за по-голяма прозрачност на процеса. А Асен Василев обясни на лидера на ДПС, че предложението им за шестте месеца уседналост е с цел да се почистят списъците в България. Защото ГРАО има проблем, уточни той. "Защото няма служебен път да се знае кога и как даден човек е починал зад граница. Така името му се заличава от списъка по постоянен адрес, ако е повече от 6 месеца в чужбина", мотивира предложението Асен Василев.