Депутатите се готвят да се местят в новата-стара сграда на Народното събрание - бившия Партиен дом, доста по-бързо, отколкото се очакваше. 

Кризата с коронавируса у нас форсира преместването на цялата работата на депутатите в ремонтираната пленарна зала на бившия партиен дом на пл. "Александър Батенберг", пише "Сега".

Управляващите планират есенната парламентарна сесия да стартира в зала "Света София", която е почти готова и за която бяха похарчени милиони левове, като основният им е аргумент е, че в нея разстоянието между народните представители е по-голямо и така е по-малка вероятността от заразяване с вируса. Според депутати отстоянието в реновираната зала е около 70 см, докато в настоящата е около 40 см.

Новината потвърждава председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова: "Има възможност от есента пленарните заседания да започнат там, като паралелно с това ще текат и ремонтни дейности. На последния председателски съвет се възложи на парламентарните групи да разговарят с членовете си дали приемат при тези условия да се започнат заседанията в новата пленарна зала от септември", обяснява тя.

Това ще стане обаче само ако има съгласие на всички парламентарни групи, което явно съществува. Депутати от различни ПГ потвърждават, че нямат възражения да работят само там.

Вече били дадени и разпределения коя група в коя стая ще се помещава.

Все пак имало спънки около местенето, тъй като не е приключила работата около монтирането на системата за гласуване в зала "Света София". Най-вероятно настоящата ще бъде преместена в новата зала, а впоследствие да се монтира нова, посочи Дариткова.

Реконструкцията на зала "Света София" в нова пленарна зала струва на държавата над 23 млн. лв. Точната сума на изразходваните средства е 23 039 041,50 лв. с ДДС, което включва освен строително-ремонтните работи, така и съпътстващите ги надзор и контрол, т.е. изразходвани са почти всички пари от обявената през 2016 г. обществена поръчка за преустройството на "Св. София", стана ясно от отговорите на парламентарната администрация, поискани по Закона за достъп до обществена информация.

Новата пленарна зала на пл. "Княз Александър Батенберг" трябваше да бъде завършена в началото на 2018 г., но бе готова през август 2019 г.

В зала "Св. София" има 270 места. Ако бъде свикано Велико народно събрание, има опция за демонтиране на столовете и поставяне на други с цел осигуряване на 400 работни места. Входът е откъм бул. "Дондуков".