Народното събрание ще направи трети опит да приключи окончателно с процедурата по вота на недоверие към кабинета, като я прегласува. Две поредни пленарни заседания народните представители отлагат гласуването заради липса на регистриран кворум в пленарната зала.

В седмичната програма на парламента е първото четене на промените в данъчните закони за догодина, внесени от правителството

Вотът на недоверие към правителството в сектор "Национална сигурност и отбрана" се очаква да бъде отхвърлен с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Въпреки демонстрираните разногласия, поставяне на ултиматуми и игра на кворум, още в петък следобед на среща с финансовия министър Асен Василев ГЕРБ и ДПС намериха компромис по казуса "Лукойл" и по проектобюджета на правителството. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обяви, че са получили гаранции, че ПП-ДБ няма да гласуват заедно с "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" по бюджета и че са постигнали съгласие за отлагане на дерогацията.

За сметка на това днес групите на ГЕРБ и ДПС: "Ще участват в кворума на Народното събрание и ще покажем, че евроатлантическото мнозинство го има".

От БСП призоваха вчера всички, включително ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България", да подкрепят вота на недоверие, да се приключва със "сглобката" и да се нормализира ситуацията.

В пленарната седмица на първо четене влизат спорните промени в данъчните закони, част от които са данък върху бакшишите, т. нар. "бонус-донос" - или получаване на финансов бонус при сигнал в НАП за укрити данъци, връщане на пари в бюджета при регистриране на касови бележки, повишение на местните данъци и такси, идеята, ако не се получи касова бележка, да не се плаща стоката и връщане на ДДС на 20% при ресторантьорите.

Пакетът данъчни закони вече беше отхвърлен на първо четене от бюджетната комисия.

Очаква се в пленарната зала законопроектите на правителството, по-голяма част от които са планирани за петъчното пленарно заседание, да бъдат одобрени, но със заявката за промени между двете четения.