МВР да охранява задължително всички центрове за настаняване на чужденци, реши парламентът на първо четене с приетите промени в Закона за Министерството на вътрешните работи. Вносители са Бойко Борисов, Делян Пеевски, Рая Назарян, Анна Александрова, Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Ертен Анисова.

"За" бяха 158 народни представители, трима от ПП-ДБ бяха против и 57 депутати от "Продължаваме промяната-Демократична България" се въздържаха, съобщи БТА.

Предложението цели да осигури засилена и задължителна охрана на всички центрове за настаняване на чужденци с оглед предотвратяване на бъдещи инциденти, е записано в мотивите.

С тях МВР ще охранява териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) при Министерския съвет. В момента на законово ниво е предвидено вътрешното министерство въз основа на сключен договор със заинтересовани лица да може да осъществява охрана от полицейски органи вкл. със сигнално-охранителна и друга техника. както и да сключва договори с ДАБ за охрана, но предвид зачестилите сблъсъци между български граждани и чужденци, възниква необходимост тази възможност да се вмени като задължение на МВР, смятат вносителите

При дискусията, продължила близо 4 часа, от "Продължаваме промяната -Демократична България"(ПП-ДБ) попитаха откъде ще дойдат парите за неустойки при предсрочно прекратяване на договори с частни фирми, които в момента охраняват центровете. Групата щяла да се въздържи при първото четене и да внесе предложения между двете гласувания. ПП-ДБ са недоволни, че партньорите им в управлението не са съгласували проекта с тях предварително.

От ГЕРБ-СДС отговориха, че в българското общество има притеснение и за националната сигурност пари не трябва да се пестят. Ако има грешки през годините, не трябва да се жалят пари, заявиха те и посочиха, че ако един законопроект е добър, би трябвало да се подкрепи, независимо кой го внася.

Целта да бъдат добре охранявани центровете е правилна, отбеляза Божидар Божанов от ПП-ДБ. Но, попита той, има ли риск да плащаме неустойки при предсрочното прекратяване на договорите с фирмите, които в момента ги охраняват, колко ще струва, средствата по фонд "Убежище, миграция и интеграция" може ли да финансира директно МВР за тази охрана. Според него между двете четения трябва да се прецизират текстовете, така че да има минимален ефект върху бюджета. Затова и от парламентарната група щели да са въздържат при гласуването сега. Трябвало да се изясни и в какъв времеви хоризонт МВР може да осигури тази услуга качествено. Нужно е и вътрешно преструктуриране в министерството, отбеляза Божанов.

Не знам защо сте така загрижени за фирмите, които сега изпълняват тези функции при положение ,че изпълнението на дейността им е под критичния минимум, те не си вършат работата, отговори Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС. Целта на този законопроект е МВР да следи институционално охраната на тези центрове, допълни депутатът

Според ГЕРБ Държавната агенция за бежанците (ДАБ) е в невъзможност да овладее ситуацията, мизерните условия в центровете са видни. Идеята е да насърчим институциите да си свършат работата, посочи Георгиев.

Не разбирам защо ПП-ДБ ще се въздържат, не разбирате ли форсмажора, в който се намираме в момента, взе думата Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС. Очевидно има напрежение в центровете, не виждам по-логично от това те да се охраняват от МВР и не разбирам защо досега са охранявани от частни фирми, коментира той. За националната сигурност ще харчим толкова, колкото трябва, ако някой е допуснал грешка, ще платим за нея и ще платим още повече пари, за да я поправим, заяви депутатът. Според него има концептуално неразбиране на проблема с бежанците. Председателят на ДАБ няколко пъти каза, че няма европейски средства, че се е наложила съкращаване на служители - ако няма такива средства, разпускаме ли държавата, може ли тази държава да извършва дейности, без да е зависима от европейски средства, продължи Чолаков. Той отбеляза също, че и досега бежанци са в хотели, в държавни почивни бази, вместо да са интегрирани на трудовия пазар, а децата да ходят на училище. Смятам, че има вътрешен проблем, и той е в ДАБ, която концептуално не разбира как да се справя с този въпрос, обобщи депутатът.

Колегата му Маноил Манев обясни, че няма как в период по-малък от 1 година да има назначения в МВР по нов щат, затова и бюджетът няма да бъде натоварен. Проблемът е, че в цялостната концепция за охрана на мигранските общежития от открит тип ДАБ е стигнала до дъното, предлагат ѝ се пари по международни фондове за служители по охраната, тя не ги реализира, изтъкна представителят на ГЕРБ-СДС. Като председател на комисията по вътрешна сигурност обеща тя да проведе едно заседание в произволно място за настаняване на чужденци, за да се видят проблемите.

Според Настимир Ананиев (ПП-ДБ) трябва да се осигури чувството за сигурност извън центровете, а не в тях. Искате да натоварите МВР с допълнителни ангажименти, вместо да се занимавате именно с тази сигурност, посочи той. По думите му би трябвало където има такива центрове, да има засилено полицейско присъствие в самите населени места, а не МВР да стои на входа и изхода и да гледа кой влиза и излиза.

Бившият вицепремиер в кабинета "Петков" Калина Константинова припомни, че вътрешният министър преди ден е заявил в НС, че няма безпрецедентен натиск на мигранти по границите и тенденцията е трайна. т..е няма форсмажор да водим този дебат, да изискваме допълнителни средства и бройки от министерството. В МВР има 4000 трайно незаети бройки, но нека да дадем на МВР още бройки и бюджет, коментира тя предложенията в проекта.

Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов също подчерта, че няма извънредни обстоятелства. Преекспонирането на две хулигански прояви в София и опаковането им с това, че има проблем с бежанци, не отразява истинската ситуация, посочи той. Не разбирам защо по такъв начин трябваше да се внасят тези законопроекти, защо с нас не бяха обсъдени, нали сме в едно управление. Въпросът е и бюджетен и който твърди, че не става дума за допълнителни средства, не е вярно. Би могло МВР, която е най-голямата администрация, да намери допълнителни резерви, вместо да търсим сега начин да увеличаваме щатната численост, смята Атанасов.

Всеки добър законопроект на който и да е депутат бих подкрепил, нищо, че предварително не ми се е обадил, отговори му Радомир Чолаков

Иван Иванов от" БСП за България" изрази подкрепа на парламентарната си група за предлаганите изменения. Това ще доведе до няколко неща - по-сериозно, активно и резултатно охраняване на външната граница с Турция, където са основните проблеми с незаконната миграция, заради некачественото възпиращо съоръжение, на второ място, ще облекчи до голяма степен работата на служителите на МВР, които всяка година са командировани там, като така пък се оголват населените места, обясни народният представител. И според него в центровете за настаняване на чужденците към ДАБ не се осъществява достатъчен контрол.

Тоталната абдикация на държавата от нейните функции, е изводът на Цончо Ганев от "Възраждане". По думите му когато се говори за пропуснати ползи от усвояване на европейски средства, че председателят на ДАБ не си върши работата е добре да се каже, че е назначен от ПП-ДБ, Кирил Петков го е назначавал и той трябва да си носи отговорността.

Ивайло Вълчев от "Има такъв народ" заяви, че парламентарната група подкрепя духа на промените. Кои са другите центрове, различни от местата за настаняване към ДАБ, записани в законопроекта, означава ли, че ще се охраняват центрове, които предстои да се създават, попита депутатът.