Депутатите не успяха да гласуват нито един текст от законопроекта за създаване на нова Комисия за противодействие на корупцията. Те направиха и дълга почивка от час и половина, която трябваше да продължи само 20 минути, но пак не успяха да постигнат съгласие по промените и прекратиха заседанието по предложение на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Предложеният текст предвижда КПКОНПИ да се състои от трима членове, избирани от парламента с мандат от 6 години, като на всеки две години се редуват на председателския пост.

Най-дългите спорове в залата предизвика предложението на бившия шеф на правната комисия Стою Стоев в закона да бъде разписано кандидатите да притежават седем, вместо пет години юридически стаж, както и юридическо или икономическо образование, или седем години стаж в службите за сигурност.

Депутатът от ПП-ДБ предложи още членовете на бъдещия антикорупционен орган да се избират от Народното събрание с мнозинство от две трети. Стоев направи и следващо предложение - членовете на номинационната комисия, която ще се сформира при всеки избор на състав на антикорупционния орган, да изготвят подробен доклад и "препоръчително класиране на кандидатите", което да бъде предоставено на ресорната парламентарна комисия, информира БТА.

От ГЕРБ-СДС предупредиха, че ще сезират Конституционния съд заради предложението на ПП-ДБ изборът на членове да става с две трети от гласовете. Радомир Чолаков възрази и за класирането на депутатите, като посочи, че ако подобно предложение се приеме, то би поставило работата на парламента в режим на обвързана компетентност и отбеляза, че това би последвало и при избора на Висш съдебен съвет (ВСС), Инспекторат към ВСС, Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), Комисия за финансов надзор (КФН).

"Аз, като народен представител, това не мога да го приема, добави той. И предложи редакция на текста на Стоев - вместо "препоръчително класиране", да бъде разписано "препоръчително оценяване на кандидатите".

От опозицията също се обявиха срещу няколко предложения, сред които възможността неправителствени организации да номинират членове на новата антикорупционна комисия, както и въвеждането на изискване освен юридическо, членовете да имат и икономическо образование.

Петър Петров от "Възраждане" попита как човек с висше икономическо образование ще може да вземе решение за постановени съдебни решения и съдебни практики. "Да не променяме правилата за избор на членове, само защото са намерени определени личности, които да бъдат назначени", апелира депутатът.

Заседанието завърши с изказване на председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, който върна депутатите в действителността пред Партийния дом - протестите между парламентарната сграда и Министерския съвет, където в този момент бяха енергетиците и миньорите, организирани от синдикатите.

Тошко Йорданов показа от трибуната избелял и прокъсан национален флаг.

"Навънка има протест на хората, работещи в "Мариците", които ме помолиха да ви покажа това знаменце и да ви го донеса. Това е символ на България такава, каквато вие сте я направили. Това са техни думи", заяви Йорданов, цитиран от БНР.

"Така че, приятна ви почивка на сглобката и слезте долу малко да се порадвате на народна любов", призова лидерът на ПГ на ИТН, след като по-рано взе думата и на митинга на протестиращите енергетици. След изказването му в пленарната зала председателят на НС Росен Желязков закри заседанието.