Парламентът не се лиши от ваканцията си за Великден, която е традиционна и вписана в правилника за работата му. Предложението не влезе в седмичната програма и бе отхвърлено от всички, освен от ГЕРБ и ИТН.

Искането за такава точка в дневния ред на НС за седмицата направи председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Още при прочитането му, залата зашумя, а Атанасова се учуди на "приповдигнатото настроение". Тя напомни, че идеята е народните избраници да работят единствено другата сряда, четвъртък и петък, а не да почиват. Според правилника на Народното събрание трябва да почива 10 дни по Великден, което означава до 4 май.

Ако пленарната зала реши, тя може да отмени почивката, както вече се е случвало. 

Пленарната зала обаче не пожела да наруши традицията и предложението бе подкрепено само от 59 депутати - 53 народни представители от ГЕРБ, както и шестима от "Има такъв народ". 

Атанасова предложи парламентът да заседава през следващата седмица, "така, както ще работят всички български граждани", защото има важни въпроси за обсъждане.

"Рейтингът на парламента няма да се вдигне с отмяна на ваканцията", коментира Йордан Цонев от трибуната.

"Вече три парламента отменят ваканции, които са традиции, с популистки мотиви. Има смисъл и рейтингът на НС ще се вдигне, ако гледаме сериозни законопроекти и имаме нормален тон", напомни депутатът от ДПС. 

Преди това депутатите с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите в Априлското въстание.

"Днес е 20 април - денят, в който през 1876 г. в Коприщица е гръмнала първата пушка и е избухнало Априлското въстание, отбеляза председателят на парламента Никола Минчев. Априлското въстание е сред най-решителните крачки, направени от българския народ", отбеляза той. Минчев допълни, че сме длъжни да преклоним глава пред всички онези, които с живота си са платили нашата свобода.

Народното събрание започна работата си с темата за поддръжката на пътищата и обсъждане на два проекта за целта, внесени от ИТН и от ПП и ДБ. Те предвиждат проекти на решения за разплащане на дейностите по ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа.

Председателят на регионалната комисия Настимир Ананиев аргументира проекторешението за разплащане на 50% от парите на пътните фирми, а от ИТН не пожелаха да представят своя проект.

"Очевидно, че в този случай МС се опитва да прехвърли проблема към НС", реагира Николина Ангелкова.

"Вместо да платите 100% незабавно и веднага на строителните фирми, без да си измивате ръцете с Народното събрание",призова депутатката от ГЕРБ.

Не ви ли е неудобно, колеги от ГЕРБ, да излизате и да говорите за пътища точно вие", възмути се Борислав Гуцанов, като заяви, че при тяхното управление пътища било синоним на корупция.

"Ремонт на ремонта" влезе като нарицателно именно през тези години", обърна се към бившите управляващи соцдепутатът.

"Въпросът е правен, но няма доклад на правна комисия. Да напомня, че става дума за над 1 милиард лева", напомни Елена Гунчева от "Възраждане". Тя констатира, че с такъв проект се въвлича НС в схема и риска да подкрепи разплащания, за които част от договорите могат да се окажат нищожни.